Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Ένα μικρό νησί, το Καστελόριζο είναι ένα μέρος όπου το μόνο μέσο μεταφοράς είναι το δικό σας πόδια, και ο ρυθμός είναι αργός. Οι άνθρωποι είναι τυπικό νησιώτες: φιλική και περίεργος, και παρ 'όλο που η ζωή τους δεν είναι το ευκολότερο για αυτό το απομονωμένο νησί, πάντα προσπαθούν να ζωηρέψουν την ήσυχη ζωή με ρομαντικά τραγούδια από το παρελθόν και πολλά φεστιβάλ.

Με την πρώτη ματιά, κατά πάσα πιθανότητα θα νομίσετε ότι αυτό το μέρος ήταν πάντα όπως είναι σήμερα, αλλά θα σας προκαλέσει έκπληξη, όταν μάθετε ότι ήταν από τους πιο ένδοξους τόπους στο Αιγαίο. Διερευνώντας το νησί, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα ερείπια του παρελθόντος: μάρτυρες της παλιάς του δόξας.

Ιστορία : Στην αρχαιότητα, το νησί ονομαζόταν Μεγίστη. Σύμφωνα με το μύθο, ο πρώτος άποικος ήταν ο Μέγιστος, ένας Κρητικός πρίγκιπας, αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αποδείξεις για Νεολιθικούς οικισμούς στο νησί. Η Ρόδος κατέκτησε το Καστελόριζο τον 8ο αιώνα, και το νησί ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο με 15 000 κατοίκους.

Το πραγματικό μεγαλείο του νησιού ήταν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Όταν έγινε σαφές στους πολίτες ότι η καταπολέμηση των Τούρκων δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, κατάφεραν να λάβουν ειδικά προνόμια, όταν το νησί τέθηκε υπό το τουρκικό κράτος στο 1537. Ο εμπορικός στόλος του Καστελόριζου είχε πολλές συναλλαγές με πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας, καθώς και με άλλα ελληνικά νησιά.

Όταν ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ξέσπασε το 1821, οι άνδρες του Καστελόριζου πολέμησαν σκληρά, αλλά το νησί τελικά ελευθερώθηκε το 1948. Το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους γάλλους ως βάση για το στόλο τους κατά το πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε καταληφθεί από την Ιταλία. Μια υπέροχη Ιταλική ταινια που βραβεύτηκε με Οσκαρ, το Μεντιτερανέο, γυρίστηκε εδω με την Βάνα Μπάρμπα.

Αξιοθέατα:Ένα έντονο χαρακτηριστικό του νησιού στο χωριό, Μεγίστη, είναι τα έντονα ζωγραφισμένα σπίτια. Αυτό ανάγεται στην βυζαντινή και τουρκική εποχή, όταν τα χρώματα του σπιτιού απεικόνιζαν την κατάσταση της οικοδέσποινας.

Στην Μεγίστη υπάρχει αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε, καθώς και μερικές εκκλησίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης είναι χτισμένη εν μέρει με υλικά από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα το 1835. Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου χτίστηκε στην κορυφή του ναού.

Το Κάστρο των Ιπποτών χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και χτίστηκε σε ένα αρχαίο ιερό τόπο. Αυτό το κάστρο έδωσε στο νησί το σημερινό του όνομα δεδομένου ότι είχε χτιστεί με κόκκινες πέτρες: εξ ου και το όνομα Καστέλο Ρόσο έγινε Καστελόριζο . Υπάρχουν επίσης κάποια αρχαία ερείπια εδώ, καθώς και τα ερείπια ενός τουρκικού λουτρού.
Ο Παραστράς είναι μια σπηλιά με σταλαγμίτες όπου αξίζει να επισκεφθείτε.
Ο Ναόσχημος Τάφος (τέλος του 5ου - αρχές του 4ου αι. π.Χ.) Βρίσκεται κάτω από το φρούριο, σκαλισμένος σε βράχο, ανατολικά από την είσοδο του λιμανιού, σε ύψος 10-15μ. Είναι άριστα διατηρημένος με δωρική πρόσοψη και ορθογώνιο θάλαμο με τέσσερις θέσεις (ράφια) για τους νεκρούς. Παρόμοιοι τάφοι, αλλά μεταγενέστεροι έχουν βρεθεί στην απέναντι μικρασιατική ακτή, κυρίως στη Λυκία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του νησιού είναι τα Κυκλώπεια Τείχη που βρίσκονται στη θέση "Λιμενάρι", το Τζαμί στο λιμάνι, οι αρχαίοι τάφοι στη θέση Αυλωνιά ψηλά στο βουνό.
Οι Αχέρες είναι δέκα δεξαμενές νερού, κατασκευασμένες επί Τουρκοκρατίας, κάτω από το Παλαιόκαστρο, για να συλλέγουν τα νερά της βροχής.

Το Κάστρο του Λιμανιού στο βομβαρδισμένο λόφο χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αρχαίου. Το κάστρο κατέστρεψε ο Λάμπρος Κατσώνης το 1788, σε μια επίθεση κατά των Τούρκων και τους ανάγκασε να φύγουν ελευθερώνοντας έτσι το νησί. Σώζονται τμήματα από το εξωτερικό τείχος και από τρεις πύργους. Δίπλα είναι τα ερείπια από τουρκικό χαμάμ και ανεμόμυλος, αναστηλωμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1984.

Το Παλαιόκαστρο Το σημαντικότερο μνημείο του νησιού, καθώς μένει αναλλοίωτο από τα Βυζαντινά Χρόνια. Δεν έχει υποστεί επέμβαση των Ιωαννιτών. Από δω ξεκίνησε η ζωή του νησιού. Βρέθηκαν νεολιθικά εργαλεία και σώζονται πολλές δεξαμενές, αρχαία και βυζαντινά κτίσματα.

Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ιδρύθηκε το 1835 με γοτθικά στοιχεία. Η παράδοση αναφέρει ότι στην ίδια θέση είχε χτίσει μικρή εκκλησία η Αγία Ελένη, όταν την έπιασε φουρτούνα πηγαίνοντας για τον Τίμιο Σταυρό στους Άγιους Τόπους. Χτίστηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η στέγη της στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες, που μεταφέρθηκαν πάνω σε σχεδίες από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία. Το ιερό του Απόλλωνα στα Πάταρα έχει μετατραπεί σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνεται ο ελληνισμός της Μικρά Ασίας από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου. Δίπλα στο κτίριο της Σαντραπείας Αστικής Σχολής βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου , στη θέση που λέγεται "Χωράφια".

Η εκκλησία των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου βρίσκεται δυτικά από τα ερείπια του κάστρου του λιμανιού.
Οι Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη "του Βουνού" και του Αγίου Γεωργίου "του Πηγαδιού"
Στο περίβολο του Παλαιόκαστρου, η μία δίπλα στην άλλη, βρίσκονται οι εκκλησίες της Παναγιάς του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου. Ανάμεσά τους βοτσαλωτό δάπεδο του 1858. Στον απέναντι λόφο βρίσκονται περιμαντρωμένη η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και ψηλότερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (Φτωχουλάκι).
Ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού, (1 ώρα με τα πόδια). Ανεβαίνετε τα κοντηλάκια (401 σκαλιά ασβεστωμένα) από τα χωράφια και φτάνετε σε οροπέδιο. Παίρνετε ευθεία το μονοπάτι για να βρεθείτε στο καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου, με τις τεράστιες φυσικές πλάκες στρωμένες γύρω, τα κελιά των μοναχών, δεξαμενές και ένα σπήλαιο - κατακόμβη με πηγή νερού και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Λέγεται "του Βουνού", για να διακρίνεται από "του Χωραφιού", και "του Πηγαδιού" (στην παραλία). Μέσα στο μοναστήρι είναι η κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους. Το μοναστήρι χτίστηκε από τον καστελλοριζιό αρχιτέκτονα Μαστρογιώργη και ανακαινίστηκε το έτος 1779.

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε προμαχώνα του κάστρου, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Περιλαμβάνει ελληνιστικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα, κομμάτια από αγάλματα, βυζαντινά πινάκια, τοιχογραφίες, σφραγίδες δημογεροντίας, πορσελάνες, χρυσοστόλιστα κανάτια, κεντήματα. Στο ισόγειο εκτίθενται εξοπλισμός σπογγαλιέων, χειρόμυλοι, αμφορείς μεταβυζαντινοί, αρχιτεκτονικά μέλη από την παλαιοχριστιανική βασιλική που βρισκόταν στη θέση της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Αξίζει να δείτε το χάλκινο αγαλματάκι, άριστης τέχνης, που παριστάνει το Βάκχο, το ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγείας, 3ου αιώνα πχ, τα βυζαντινά πινάκια, το βυζαντινό ασημένιο νόμισμα (613 - 638), εποχής Ηρακλείου, τις τοιχογραφίες, 17ου αιώνα, από την εκκλησία των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου του κάστρου και τον κρυστάλλινο φάρο, γαλλικής κατασκευής (1913).

Δίπλα στο κτίριο της Σαντραπείας Αστικής Σχολής (δωρεά του ευεργέτη Λουκά Σαντραπέ που εγκαινιάστηκε το 1903) θα δείτε την προτομή της Κυράς της Ρω (Δέσποινας Αχλαδιώτη).

Δραστηριότητες: Το Καστελόριζο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Εκτός από αυτό, απλά μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ηρεμία και τη γαλήνη! Στο νησί γίνονται αρκετές παραδοσιακές εκδηλώσεις και πανηγύρεις.
Στις 13 Σεπτεμβρίου εορτάζετε η απελευθέρωση του Καστελόριζου με επίσημη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.
Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία γίνετε στις 20 Ιουλίου. Την παραμονή είναι έθιμο να πέφτει ο κόσμος με τα ρούχα στη θάλασσα.
Στις 21 Μαΐου, πραγματοποιείται λιτανεία της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι οι πολιούχοι του νησιού..
Με κατάνυξη επίσης γιορτάζεται η Μεγάλη Εβδομάδα. Στήνεται τριήμερο πανηγύρι και γλέντι το Πάσχα με χορό και ολονύχτιο ξεφάντωμα.

Ο γάμος στο Καστελόριζο διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα εδώ και δεκαετίες. Η προετοιμασία ξεκινάει από την αρχή της εβδομάδας του γάμου. Την Πέμπτη γίνονται τα "Μουσουκάρφια" (γαρύφαλλα). Οι ελεύθερες κοπέλες μουλιάζουν γαρύφαλλα, τα οποία ράβουν με βελόνα και κλωστή και φτιάχνουν περιδέραια για τις ίδιες τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Την Παρασκευή γίνονται τα "Κρεβάτια" στο σπίτι των μελλόνυμφων.
Το Σάββατο το πρωί τα παιδιά του νησιού μαζεύουν βότανα από το βουνό και τα βάζουν σε καΐκι, με το οποίο αρμενίζουν στο λιμάνι του νησιού τραγουδώντας τραγούδια για τα βότανα. Το Σαββατόβραδο ανάβουν λιβάνι και θυμιάζουν τα ρούχα του γαμπρού και της νύφης, ενώ το νερό που έχει μείνει από το μούλιασμα των γαρύφαλλων χρησιμοποιείται για το λούσιμο των μελλόνυμφων. Τα βότανα μοιράζονται το ίδιο βράδυ σε όλο τον κόσμο.
Την Κυριακή τελείται η στέψη και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι ανοιχτό για όλο τον κόσμο

Παραλίες :Υπάρχουν μερικές παραλίες εδώ, και είναι μια καλή ιδέα να πάω βόλτα και να βρει το δικό σας μικρό όρμο. Κολύμπι μπορείτε να απολαύσετε στο Φάρο, στον κάβο, όπου υπάρχει σκάλα για το κατέβασμα, και στις Πλάκες. Επίσης, στο Μανδράκι υπάρχει μικρή παραλία με αμμουδιά. Στα νησάκια - Ρω θα ανακαλύψετε δυο ωραίες αγκαλιές για κολύμπι, τον Άγιο Γεώργιο και τη Στρογγυλή. Οι πιο τολμηροί δοκιμάστε τα κρυστάλλινα νερά μέσα στο Γαλάζιο Σπήλαιο ή Φώκιαλη, όπου μπορείτε να φτάσετε με εκδρομικό σκάφος.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Δεν θα βρείτε κανένα θορυβώδη μπαρ ή ντίσκο εδώ, αλλά μέχρι αργά το βράδυ μπορείτε να απολαψετε τις καλοκαιρινές βραδιές στις ταβέρνες και στα καφενεία του νησιού, υπάρχουν επίσης και μερικά μπαράκια..

Φαγητό και Εστιατόρια : Το φαγητό που σερβίρεται εδώ είναι παραδοσιακά ελληνικό. Η τοπική σπεσιαλιτέ είναι πίτα που γίνεται από ρεβίθια.

Ψώνια και αγορές :Υπάρχουν μερικά μαγαζιά που πουλάνε κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά και τοπικό μέλι. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε "στραβά" (ένα είδος μπακλαβά), κατουμάρια, γλυκά κουταλιού και ψάρια.

Συγκοινωνίες: Εάν δεν θέλετε να νοικιάσετε μοτοποδήλατο ή να πάτε με τα πόδια, υπάρχουν κάποια ταξί στην Τήλο και υπάρχουν βάρκες που μπορεί να σας πάνε σε κάποια από τις παραλίες

Δρομολόγια : Δεν υπάρχουν πολλά μέσα συγκοινωνίας εκτός από το λεωφορειακι που σας παίρνει από το αεροδρόμιο και το νησί είναι ιδανικό για περιπάτους με τα πόδια.

χαρτης Καστελοριζου

κειμενο

Πληροφορίες για Καστελοριζο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 200 τοπικός κωδικός: 22460
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές,  ναι Γιατρός: 49267
ΙΑεροδρόμιο 2241049250 Λιμεναρχείο: 49270
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία: 49333
Τιμές : φτηνές Δημος:49269
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Ολυμπιακη 49238

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια