athens

Μυθολογία Ιστορία Παρθενώνας Προπύλαια Ναός Απτέρου Νίκης Ερεχθείο Ελγίνια Μάρμαρα Μουσείο Ακρόπολης Χάρτης

H Ακρόπολη της Αθήνας

αποψη ακροπολεωςΗ λέξη Ακρόπολη σημαίνει την άκρη της πόλης, και υπάρχουν πολλές ακροπόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ήταν πάντα χτισμένες σε υψηλό σημείο, και συχνά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο και τόπος για την άμυνα κατά των διαφόρων εχθρών. Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι η πιο γνωστή από όλες, και επομένως συχνά αναφέρεται ως Η Ακρόπολη.
Η Ακρόπολη είναι το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο του δυτικού κόσμου. Τα παλαιότερα ευρήματα χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή (3500 π.Χ.). Αρχικά ήταν η βάση του τοπικού άρχοντα με όλα τα παλάτια και τα σπίτια των ευγενών χτισμένα σε αυτήν. Σταδιακά γίνεται μια θρησκευτική θέση και τα ανάκτορα αντικαθίστανται από ναούς και ιερά. Γύρω στο 570 π.Χ. αναγείρετε ο πιο ιερός ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα. Δυστυχώς από αυτόν τον ναό έχουν βρεθεί μόνο τα θεμέλια και λίγα διαζώματα και γλυπτά που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μια σειρά από ευρήματα δείχνουν ότι στη θέση του Παρθενώνα, κεντρικό ναό της Ακρόπολης, χτίστηκε αρχικά ένας μεγάλος ναός, ο πρώτος Παρθενώνας. Ο βράχος της Ακρόπολης ήταν διακοσμημένος με νέα ιερά, ναούς και αφιερώσεις μέχρι το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ., εποχή που οι Πέρσες εισέβαλαν στην Αθήνα και κατέστρεψαν εντελώς τον ιερό χώρο και λεηλάτησαν οτιδήποτε πολύτιμο. Οι Αθηναίοι επέστρεψαν μετά την νίκη της Σαλαμίνας την ίδια χρονιά και ανοικοδόμησαν το βράχο της Ακρόπολης με μορφή που τη βλέπουμε σήμερα μεταξύ 450 - 420 π.Χ. σύμφωνα με το όραμα του Περικλή και τα σχέδια του Φειδία.
Ο Παρθενώνας, αφιερωμένος στην παρθένο θεά Αθηνά (εξ' ου και το όνομα ) , κτίστηκε το 447 π.Χ. από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη και υπό την επίβλεψη του Φειδία. Ο τελευταίος σχεδίασε και κατασκεύασε τον καταπληκτικό διάκοσμο του ναού και το τεράστιο άγαλμα της Αθηνάς από χρυσό και ελεφαντόδοντο που φυλασσόταν στο ναό.
Ο ναός είναι τεράστιος συνδυάζοντας Ιωνικά και Δωρικά στοιχεία, αλλά το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα είναι το ότι δημιουργεί μια εντύπωση ελαφρότητας σαν να αιωρείται λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται με το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μία ευθεία γραμμή (ακόμα κι αν αυτή φαίνεται ως ευθεία) και ούτε μία ενιαία κάθετη γραμμή.
Οι στήλες προεξέχουν ελαφρώς στη μέση και λυγίζουν προς τα μέσα καθώς ανεβαίνουν. Αν μπορούσαμε να τις επεκτείνουμε προς τα πάνω θα σχημάτιζαν ένα τρίγωνο.


Μυθολογία :Ο ιδρυτής της Αθήνας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο βασιλιάς Κέκροπας. Είχε γεννηθεί από την γη και ήταν κατά το ήμισυ άνθρωπος και κατά το ήμισυ φίδι. Δίδαξε τους κατοίκους πολλές τέχνες, καθώς και τα ταφικά έθιμα, και αποφάσισε ποιός θεός θα προστάτευε την πόλη.
Υπήρχαν δύο υποψήφιοι: η θεά Αθηνά και ο θεός Ποσειδώνας. Προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους, και ίσως να δωροδοκήσουν τον λαό, ο καθένας παρουσίασε ένα δώρο. Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινα του στο βράχο της Ακρόπολης, και από ξεπήδησε μια πηγή με αλμυρό νερό. Ο κόσμος έτρεξε να πιεί το νερό, αλλά το νερό δεν ήταν πόσιμο γιατί ήταν θαλασσινό, δεδομένου ότι ο Ποσειδώνας ήταν θεός της θάλασσας. Τότε η Αθηνά άγγιξε το έδαφος, και φύτρωσε μια ελιά. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ενα δώρο πολύ πιο χρήσιμο απο το θαλασσινό νερό και έτσι ο Κέκροπας αποφάσισε ότι η Αθηνά θα είναι ο προστάτης της πόλης - με τον τρόπο αυτό η πολη πήρε το όνομα της. Το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς που βρισκόταν αρχικά στην Ακρόπολη πίστευαν ότι είχε πέσει από τον ουρανό.

Ιστορία . Η Ακρόπολη πιστεύεται ότι κατοικήθηκε τουλάχιστον από την 7η χιλιετία π.Χ.. Κατά τη διάρκεια του μυκηναϊκού πολιτισμού υπήρχαν τείχη χτισμένα γύρω από την Ακρόπολη και υπάρχουν στοιχεία ότι υπήρχε ένα μυκηναϊκό ανάκτορο εδώ. Ο τάφος του Κέκροπα επίσης βρισκόταν εδώ, και οι Αθηναίοι διατηρούσαν ένα φίδι εδώ - συμβολίζοντας τον πρώτο τους βασιλιά. Υπήρχαν επίσης και άλλοι τάφοι και ναοί , όλοι συνδεδεμένοι με βασιλιάδες, ήρωες και θεούς που είχαν να κάνουν με την Αθήνα. Το 421 π.Χ., και ενώ ο φοβερός Πελοποννησιακός πόλεμος μαινόταν, χτίστηκε το Ερεχθείο , ένας κομψός ναός ιωνικού ρυθμού . Θεωρείται ως η λεπτή λεπτομέρεια που φέρνει μια ισορροπία στον ηρωικό δωρικό ρυθμό Παρθενώνα. Το Ερεχθείο είχε ένα πολύ ιδιόμορφο σχήμα προφανώς λόγω του σεβασμού του αρχιτέκτονα προς τα προϋπάρχουσα ιερά προσκυνήματα στο βράχο που ήταν πολύ σημαντικά για τη λατρεία της θεάς. Είχε δύο ιερούς χώρους, ο ένας με το άγαλμα της Αθηνάς και ο άλλος με το άγαλμα του Ποσειδώνα, ως ένδειξη της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο Θεών (Δείτε το μύθο της ίδρυσης της Αθήνας).
Το άγαλμα της Αθηνάς ήταν φτιαγμένο από ξύλο ελιάς, η οποία θεωρείτο ιερή και το άγαλμα πιστευόταν ότι είχαν πέσει από τον ουρανό. Στην κεφαλή του αγάλματος υπήρχε το ιερό πέπλο που το έφερναν μία φορά κάθε χρόνο κατά τη γιορτή των Παναθηναίων. Στα νότια του ναού υπάρχει ένας εξώστης του οποίου οι κίονες είναι κόρες που στηρίζουν την οροφή στο κεφάλι τους. Αυτές οι κόρες είναι οι διάσημες Καρυάτιδες. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να τις δει στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου μεταφέρθηκαν για πρόσθετη προστασία εκτός από μία που βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της διακόσμησης του Παρθενώνα που κυριολεκτικά εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν, την εποχή της τουρκοκρατίας ( 1801).

Το 427 - 24 π.Χ. ο Καλλικράτης κτίζει το μικρό ναό της θεάς Νίκης (ναός Απτέρου Νίκης). Μέσα στον ναό υπήρχε ένα άγαλμα της θεάς με μια ιδιαιτερότητα, παρά το γεγονός ότι συνήθως η θεά εκπροσωπήθηκε φέροντας τα φτερά (δεδομένου ότι η νίκη είναι κάτι που μπορεί εύκολα να πετάξει μακριά) το συγκεκριμένο άγαλμα δεν είχε φτερά, μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να κρατήσει τη Νίκη πάντα στην Αθήνα Το 437 π.Χ. ο Περικλής έχτισε τα Προπύλαια, τη μεγάλη είσοδο του ιερού βράχου, σε σχέδια του Μνησικλή.

Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους ο βράχος ήταν ακόμα ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο και δέχθηκε πολυάριθμες αφιερώσεις και εμπλουτίστηκε με μικρά ιερά από τους Ρωμαίους. Τον 6ο αιώνα π.Χ. στην Ακρόπολη είχε αλλάξει σημαντικά. Δεν ήταν πλέον ένας τόπος για παλάτια, αλλά είχε μετατραπεί περισσότερο ως ένας ιερός τόπος. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν μια τεράστια πομπή προς την Ακρόπολη και το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς ντυνόταν και γίνονταν θυσίες προς τιμή της Αθηνάς. Οι αγώνες, τα Παναθήναια, ήταν επίσης πολύ σημαντικά. Τα Παναθήναια, περιλάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς και ο νικητής τιμότανε με ενα αμφορέα με λάδι δεδομένου ότι η ελιά ήταν το ιερό δέντρο της Αθηνάς. Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., πολλά από τα ιερά λεηλατήθηκαν. Αγάλματα και άλλα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στην Ρώμη από την Ολυμπία και τους Δελφούς, για παράδειγμα, αλλά η Ακρόπολη παρέμεινε ανέπαφη και ορισμένοι από τους ρωμαίους αυτοκράτορες έκαναν μερικές προσθήκες. Κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός κατασκεύασε το περίφημο θέατρο που και μέχρι σήμερα, οι Αθηναίοι απολαμβάνουν συναυλίες και μπαλέτα.
Κατά τους χριστιανικούς χρόνους ο ναός του Παρθενώνα έγινε χριστιανική εκκλησία  χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παρθενώνας, που ήταν ναός αφιερωμένος στην παρθένα θεά Αθηνά, τώρα έγινε μια εκκλησία αφιερωμένη στο παρθένο Μαρία, στην Παναγία Αθηνιώτισσα. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αρκετοί από τους ναούς της Ακρόπολης μετατράπηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες. Το 1381 - 1395 οι Φράγκοι το μετέτρεψαν σε καθολική εκκλησία και όταν οι Τούρκοι έδιωξαν τους Φράγκους από την Ακρόπολη έγινε τζαμί. Όταν οι Τούρκοι ήρθαν προς το τέλος του 16ου αιώνα, ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε τζαμί. Τα Προπύλαια χρησιμοποιούνται ως το σπίτι του κυβερνήτη της τουρκικής φρουράς και το Ερεχθείο ήταν κατοικία του. Σταδιακά ο ναός του Παρθενώνα και μέρος των Προπυλαίων είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη για μπαρούτι .  Μέχρι τον 17ο αιώνα ο ναός ήταν σχετικά σώος, αλλά το 1687 οι Βενετοί με τον ναύαρχο Μοροζίνη βομβάρδισαν την Ακρόπολη και ένα βλήμα έπληξε τον Παρθενώνα, τον οποίο οι Τούρκοι που χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη για την πυρίτιδα. Ο ναός εξερράγη και για το λόγο αυτό ο ναός δεν έχει οροφή σήμερα.
Το 1835 η Ακρόπολη επέστρεψε τελικά στα χέρια των Ελλήνων.ν.

ο Παρθενωνας της ΑκροποληςΠαρθενώνας : Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων του 5ου αιώνα οι Αθηναίοι άρχισαν να χτίζουν τον Παρθενώνα, αλλά οι Πέρσες έκαψαν την Ακρόπολη και οι Αθηναίοι έδωσαν περισσότερη έμφαση στις μάχες. Κατά τη διάρκεια της εποχής Περικλή, τη λεγόμενη Χρυσή Εποχή, η Ακρόπολη πειρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Ξεκινώντας στα μέσα του 5ου αιώνα, χτίστηκαν ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια και ένα τεράστιο χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς. Λέγεται ότι ο Περικλής χρησιμοποίησε άνεργους Αθηναίους για τις εργασίες της οικοδόμησης των μνημείων της Ακρόπολης και ότι χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, κάθε Αθηναίος είχε τρόφιμα για το τραπέζι του.Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην κορυφή της Ακρόπολης αφιερωμένος στην Αθηνά. Κατασκευασμένος σε δωρικό ρυθμό εξ ολοκλήρου από λευκό πεντελικό μάρμαρο Σχεδιάστηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, με γλυπτά του Φειδία. Το πιο εκπληκτικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Παρθενώνα είναι η αρμονία αυτού του τεράστιου κτιρίου με το τοπίο της Αττικής. Η εξωτερικοί πυλώνες του Παρθενώνα δεν είναι ακριβώς ευθείς αλλά είναι ελαφρώς κυρτοί ώστε να δίνουν μια οπτική ψευδαίσθηση ευθείας από οποία γωνία κοιτάξουμε. Η γλυπτική αποτελείται από ένα γιγαντιαίο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς (ο Φειδίας χρησιμοποίησε για τη δημιουργία του αγάλματος ξύλο, ελεφαντόδοντο και χρυσό, δυστυχώς, το άγαλμα εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα), μια συνεχή ζωφόρο ζώνη στο εσωτερικό της κιονοστοιχίας που απεικόνιζε την Πομπή των Παναθηναίων και μεταξύ άλλων, σκηνές από την Μάχη των Λαπήθων και των Κενταύρων. Ο ναός ήταν ασυνήθιστος δεδομένου ότι είχε δύο αίθουσες στο σηκό του, η μικρότερη αίθουσα, ο ναός (Παρθενών), ήταν αφιερωμένος στην παρθένο θεά Αθηνά, που τελικά δάνεισε την επωνυμία του σε ολόκληρο το κτίριο. Στην μεγαλύτερη αίθουσα στεγάζονταν το άγαλμα της Αθηνάς του Φειδία, το οποίο πολύ αργότερα καταστράφηκε. Ο Παρθενώνας αργότερα χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά ως βυζαντινή εκκλησία, ως ρωμαϊκή εκκλησία, και τελικά σαν τουρκική πυριτιδαποθήκη. Στις 16 Σεπτεμβρίου, 1687, ένα απευθείας χτύπημα από το βενετικό πυροβολικό του Μοροζίνη χτύπησε την πυριτιδαποθήκη στον Παρθενώνα καταστρέφοντας το αριστούργημα που στέκονταν ανέπαφο για 2000 χρόνια.

αποψη προπυλαιωνΠροπύλαια : Άλλο ένα μνημείο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης είναι τα Προπύλαια που χτίσθηκαν απο τον Μνησικλή  κατά τη διάρκεια του χρυσού αιώνα του Περικλή . Τα Προπύλαια, που βρίσκονται στο δυτικό άκρο του λόφου, είναι η πύλη εισόδου της Ακρόπολης. Αν και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, η σημερινή δομή έγινε το 437 πχ από τον Μνησικλή. Η πύλη προορίζονταν να αντικαταστήσει μια προηγούμενη πύλη που κατασκευάστηκε την εποχή του Πεισίστρατου το 530 πΧ. Η εσωτερική και εξωτερική κιονοστοιχία είναι δωρικού ρυθμού, υπενθυμίζοντας εκείνη του Παρθενώνα, αν και είναι πολύ πιο σοβαρή. Στο εσωτερικό έχει πιο λεπτούς κίονες ιωνικού ρυθμού. Στην κεντρική πύλη υπάρχουν δυο αίθουσες, η μία χρησιμοποιήθηκε ως πινακοθήκη και η άλλη, αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, πιθανότατα προορίζονταν ως γλυπτοθήκη.

Ναός της Απτέρου Νίκης : Ο ναός της Απτέρου Νίκης βρίσκεται νοτιοδυτικά των Προπυλαίων, χτισμένος πάνω σε παλαιά μυκηναϊκή οχύρωση. Είναι το μοναδικό πλήρως Ιωνικού ρυθμού κτίριο στην Ακρόπολη, είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Καλλικράτη σε ένα λεπτό ύφος, με τέσσερις κίονες στην μπροστινή και στην πίσω βεράντα. Ο ναός παρέμεινε ανέπαφος μέχρι το 1686, όταν οι Τούρκοι αποσυναρμολόγησαν τα μάρμαρα κτιρίου για να τα χρησιμοποιήσουν για οχυρώσεις. Ο ναός αναστηλώθηκε μερικώς το 1836 και στη συνέχεια με μεγαλύτερη προσοχή από τον Μπαλάνο και Ορλάνδο το 1935. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη νίκη των Αθηναίων κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μάχης του Μαραθώνα και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

ναος του ερεχθειουΕρεχθείο : Ο ναός του Ερεχθείου κτίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής στο τέλος του 5ου αιώνα στην περιοχή, όπου φύτρωσε η ελιά που η Αθηνά προσέφερε στους Αθηναίους. που ήταν το τελευταίο, πιο περίπλοκο, καθώς και πιο πλούσια στολισμένο απο τα κτίρια της εποχής του Περικλή. Η δομή του σε δύο επίπεδα ( λέγεται οτι σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή) χρησίμευσαν για να φιλοξενήσουν ιερούς χώρους. Το επάνω μέρος του ναού προς τα ανατολικά, περιείχε ένα ιερό αφιερωμένο στην Αθηνά Πολιάδα, σε ένα χαμηλότερο επίπεδο στη δυτική άκρη ήταν τρία μικρότερα τμήματα αφιερωμένα σε τοπικούς θεούς και τον Ποσειδώνα. Η μεγάλη βεράντα στα βόρεια, που περικλείεται από κομψούς ιωνικούς κίονες, προστάτευε μια πέτρα που πιστεύεται ότι είχε χτυπηθεί από την τρίαινα του Ποσειδώνα.
Το Ερέχθειο είναι περισσότερο γνωστό για τις Καρυάτιδες στη νότια πλευρά, με θέα τον Παρθενώνα. Η στέγη του στηρίζεται σε έξι Καρυάτιδες, στήλες γυναικείων μορφών. Η σημερινές Καρυάτιδες είναι αντίγραφα, τα πρωτότυπα αγάλματα βρίσκονται σήμερα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

τα μαρμαρα του παρθενωνα στο βρετανικο μουσειοΕλγίνια Μάρμαρα : Ο Λόρδος Έλγιν έφτασε στην Αθήνα το 1800 από την Αγγλία για να κάνει μια μελέτη των μνημείων της Ακρόπολης. Εξασφάλισε μια γραπτή άδεια από τον Μεγάλο Βεζίρη της Κωνσταντινούπολης να διεξάγει ανασκαφές γύρω από τα θεμέλια της Ακρόπολης, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεν προκαλούσε βλάβη στα μνημεία και να φτιάξη εκμαγεία των αγαλμάτων για να στολίσει το σπίτι του στη Σκωτία. Ο Έλγιν δεν είχε δεν γραπτή άδεια να απομακρύνει κάθε τμήμα από αυτά, παρ 'όλα αυτά, αγόρασε τη σιωπή των Οθωμανών αξιωματούχων και απογύμνωσε από τον Παρθενώνα από τα γλυπτά του, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο μνημείο. Πριόνισε το πίσω μέρος της ζωφόρου και έκοψε τμήματα από τον Παρθενώνα και από το Ερεχθείο και η ανεμελιά του έσπασε μία από τα μετόπες. Διαμέλισε έτσι ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας, που είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο για περισσότερο από 2000 χρόνια. Μέσα σε 2-3 χρόνια είχε ολοκληρώσει το έργο της αφαίμαξης, ακόμη και να φτάσει στο σημείο να αφαιρέσει μια από τις Καρυάτιδες. Πολλοί διανοούμενοι και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο καταδίκασαν αυτής τη πράξη. Ανάμεσά τους ο Λόρδος Βύρων που καυτηριάζει την εκδήλωση .σε ποιήματα. Ακόμη και το βρετανικό κοινοβούλιο κατονόμασε επώνυμα τον Έλγιν ως αρχαιοκάπηλο και καταστροφέα των αρχαιοτήτων και αμφισβήτησε την ιδιοκτησία του, με τα μάρμαρα. Ωστόσο το 1816 η βρετανική κυβέρνηση τα αγόρασε από τον λόρδο Έλγιν και από τότε φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση με την υποστήριξη πολλών ανθρώπων του πνεύματος σε όλο τον κόσμο και των απλών ανθρώπων ζητά εδώ και δεκαετίες την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η Μελίνα ήταν ένας από εκείνους που πολέμησαν με πάθος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.
Παρόλα αυτά η Ακρόπολη κατάφερε να επιβίωση χιλιάδες χρόνια τώρα και μόνος εχθρός της ειναι ρύπανση της σύγχρονης Αθήνας . Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί στην πραγματικότητα μια ιδανική λύση.

Μουσείο Ακρόπολης :Το νέο μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης στην οδό Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου ακριβώς στο σταθμό του μετρό Ακρόπολης. Το μουσείο δόθηκε στο κοινό το 2008. Εδώ, θα δείτε διάφορα έργα τέχνης από τους ναούς και τα άλλα κτίρια της ακρόπολης, τα αγάλματα των Καρυάτιδων και τμήματα της μετώπης του Παρθενώνα.

ταξιδια