Athens Greece travel guide

 

 


Αττική

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο νομός Αττικής είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Ελλάδας, στον νομό ανήκει η πρωτεύουσα της Ελλάδας η Αθήνα και το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα, το λιμάνι του Πειραιά. Γεωγραφικά, ο Ν. Αττικής   χωρίζεται σε δύο μεγάλες υποενότητες, την περιοχή της πρωτεύουσας και την υπόλοιπη Αττική.
Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο και Μεσογειακό. Παρόλα αυτά η αλόγιστη οικοδόμηση πάνω σε ρέματα σε συνδυασμό με τις καταστροφές από πυρκαγιές στα γύρω βουνά της Πάρνηθας και της Πεντέλης έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε περίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων ενώ παράλληλα το νέφος δημιουργεί αποπνιχτικές συνθήκες στην Αθήνα.


Η περιοχή πρωτεύουσας περιλαμβάνει την Αθήνα με τον Πειραιά και οριοθετείται από τον Σαρωνικό κόλπο και τα βουνά της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού καθορίζουν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Στα βορειοδυτικά χωρίζεται από την Βοιωτία από τα βουνά του Κιθαιρώνα.
Η έκταση της περιοχής πρωτεύουσας (427 τχ.) καλύπτει το 11,2% της συνολικής έκτασης της περιοχής της Αττικής και συνεχώς με την διαρκή ανοικοδόμηση επεκτείνεται έξω από την περιοχή του λεκανοπεδίου. Το υπόλοιπο Αττικής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα, ένα χώρο 3.381 τχ και καλύπτει 88,8% της συνολικής έκτασης της περιφέρειας. Ο νομός περιλαμβάνει και την υπόλοιπη Νομαρχία Πειραιά όπου ανήκουν από διοικητικής πλευράς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και η επαρχία της Τροιζηνίας.
Η Αττική ήταν ο τόπος πολλών από τις πιο σημαντικές Ελληνικές πόλεις στην αρχαιότητα, όπως η Αθήνα, η Ελευσίνα και τα Μέγαρα. Αυτές οι πόλεις, μαζί με τα κράτη πόλεις της Θήβας και τα Πελοποννησιακά κράτη της Κορίνθου και της Σπάρτης αποίκισαν όλες τις Μεσογειακές ακτές και τον Εύξεινο Πόντο μεταξύ του 5 και 6 αιώνα π.Χ..
Μεταξύ των αποικιών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν οι πόλεις που γνωρίζουμε σήμερα στη Γαλλία όπως η Νίκαια, η Μασσαλία, στην Ιταλία η Νάπολη, οι Συρακούσες και το λίκνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η πόλη του Βυζαντίου.

Η Αττική κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή και υπολείμματα των πρώτων αυτών οικισμών βρίσκονται στον Μαραθώνα, Αφίδνες , Ραφήνα, Σπάτα, Μενίδι, Μαρκόπουλο, Βραυρώνα, Ελευσίνα και αλλού. Η γεωγραφική της θέση ήταν από τους κύριους λόγους που η Αττική και η Αθήνα ειδικότερα γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη κατά τα κλασσικά χρόνια. Ο Πειραιάς αποτελούσε από τότε το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας και η Αθήνα σύντομα έγινε μεγάλη δύναμη με τον στόλο της.
Το Λεκανοπέδιο της Αττικής μέχρι τα προπολεμικά χρόνια και πριν την έκρηξη της αστυφιλίας και του αλόγιστου οικοδομικού επεκτατισμού είχε πολλές εύφορες περιοχές και ελαιώνες που σήμερα έχουν χαθεί κάτω από το τσιμέντο.
Παρόλα αυτά οι αμπελώνες στα Σπάτα και το Μαρκόπουλο εξακολουθούν να παράγουν την καλύτερη Ρετσίνα στην Ελλάδα.

Από το κέντρο της Αθήνας οι παραλιακές πόλεις της Ελευσίνας και των Μεγάρων είναι λιγότερο από μια ώρα μακριά. Στην ανατολική πλευρά της Αττικής, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μαραθώνα, ο ιστορικός χώρος όπου οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων του 490 π.Χ.. Στο νότιο άκρο της Αττικής Χερσονήσου βρίσκεται το ακρωτήριο του Σουνίου με τον περίφημο Ναό του Ποσειδώνα. Αν πάτε εκεί προσπαθήστε να εντοπίσετε την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα, σκαλισμένη από τον ίδιο σε μια από τις στήλες. Από το Σούνιο, στα ανατολικά παράλια, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστορική τοποθεσία της Βραυρώνας και τα παραθαλάσσια θέρετρα του Λαυρίου, Ραφήνας, Νέας Μάκρης, του Αγίου Ανδρέα και τον Σκινιά.

Άλλα παραθαλάσσια θέρετρα που αξίζει να επισκεφτείτε στην Αττική, στη νότιο-δυτική ακτή και στο δρόμο προς το Σούνιο είναι η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, το Λαγονήσι, η Ανάβυσσος και η Σαρωνιδα. Κοντά στα Μέγαρα και Ελευσίνα της βόρειο-δυτικής ακτής είναι τα θέρετρα της Μεγάλου Πεύκου και η Κινέττα με θέα το νησί της Σαλαμίνας και των ακτών της Πελοποννήσου.
Οι καλές οδικές υποδομές και οι νέοι δρόμοι που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια καθιστούν εύκολη την πρόσβαση στα παράκτια θέρετρα και τα σημεία ενδιαφέροντος της Αττικής.

Σχετικές ιστοσελίδες

Athens Greece Guide © 2003-2007

Athens guide copyright 2008