www.athensguide.org

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα είναι η ομορφότερη και η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, διακοσμημένη με παλιά κτίρια, στενά δρομάκια, που φυσικά γοητεύει τον επισκέπτη. Είναι χτισμένη 500 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στις ακτές της λίμνης Παμβώτιδας. Η σημασία της λίμνης για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής από την αρχαιότητα είναι εμφανής στο όνομά της, που στα νέα ελληνικά σημαίνει "αυτή που τροφοδοτεί τα πάντα" ή "όπου ζουν τα πάντα". Η πόλη είναι ένα μείγμα από το παλιό με το νέο, την παράδοση και το σύγχρονο δυτικό πνεύμα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσελκύει πολλούς νέους από όλη την Ελλάδα που σε συνδυασμό με το τοπικό πληθυσμό που έχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο αποτελεί μια ατμόσφαιρα τόσο της πνευματικής και λαϊκής τέχνης που συνδυάζεται εκπληκτικά καλά.

Ιωάννινα η λιμνη παμβωτιςΤα Ιωάννινα ήταν πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο κατά την Τουρκοκρατία, την περίοδο κατά την οποία η Ήπειρος ήταν υπό την κατοχή των Οθωμανών. Ήταν διάσημα για τις γούνες τους και τους τεχνίτες ασημιού, ακόμα και σήμερα ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά Ηπειρώτικα σουβενίρ είναι τα διακοσμητικά ασημένια πιάτα που μπορείτε να αγοράσετε από διάφορα καταστήματα αργυρών ειδών κυρίως στην περιοχή Μόλος, δίπλα στη λίμνη. Η πόλη περήφανα διαθέτει μερικά από τα πρώτα σχολεία και πανεπιστήμια στην ανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος από τους έλληνες εθνικούς ευεργέτες που ίδρυσαν σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια κ.λπ., και συνέβαλαν ενεργά για την απελευθέρωση της χώρας και την πνευματική αναβάθμιση της προέρχονται από τα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου . Οι πλούσιοι έμποροι από την Ήπειρο με τη δραστηριότητα τους κατόρθωσαν να έχουν μεγάλη επιτυχία, ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό με τη βάση των δραστηριοτήτων τους στη Βενετία, το Λιβόρνο, τη Βιέννη και άλλες μεγάλες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Η κορυφή αυτής της ακμάζουσας εποχής ήταν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Αλή Πασά με τα εκπληκτικά μεγάλα ποσά που δαπανούσε για το στρατό του, το χαρέμι του, την αυλή του και στις συχνές επισκέψεις των ξένων διπλωματών και προσωπικοτήτων. Με αυτόν το τρόπο δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την εμπορική και οικονομική πρόοδο της περιοχής. Τα Ιωάννινα ήταν τόσο πλούσια και ισχυρή πόλη και όταν ο Λόρδος Βύρων την επισκέφθηκε μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για τον πλούτο της και τους ανθρώπους της.
Δυστυχώς, πολλά από τα όμορφα κτίρια της πόλης, μόνο λίγα παραμένουν σήμερα λόγω της σειράς της καταστροφής που αντιμετώπισε από τους πολλούς κατακτητές.

Η καρδιά της πόλης και το κυριότερο σημείο συνάντησης για τους κατοίκους των Ιωαννίνων είναι η κεντρική πλατεία δίπλα από το δημοτικό ρολόι. Λίγα μέτρα μακριά από το Ρολόι υπάρχουν πολλά μοντέρνα καφέ που προσελκύουν κυρίως τους νέους και τους φοιτητές του πανεπιστημίου και πολλά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία που προσελκύουν πελάτες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Μερικά από αυτά είναι μάλλον παλιές και φημισμένες, όπως το Διεθνές και το Βρετάνια που προτιμώνται συχνά από τους ντόπιους ως το πιο παραδοσιακά. Γύρω από εκεί μπορεί κανείς να βρει μερικά από τα καλύτερα τυροπιτάδικα και μπουγατσαδικα των Ιωαννίνων.

Πίσω από το ρολόι υπάρχει ένα μικρό πάρκο που οδηγεί σε ένα μεγάλο οροπέδιο με θέα στη λίμνη. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για όμορφη θέα προς τη λίμνη. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από εκεί είναι ο Μόλος, ένα από τα σημεία συνάντησης της πόλης, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν όλες οι καφετέριες και τα εστιατόρια της περιοχής είναι ανοικτά. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε έναν καφέ, ένα χυμό ή ακόμη και ουζάκι με μεζέ και τάβλι, ή να φάτε μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ δίπλα στη λίμνη. Κοντά στον Μόλο μπορεί να βρει κανείς μερικά από τα πιο καλά καφέ-κλαμπ της πόλης. Δυτικά από το Μόλο υπάρχει το κάστρο, μια από τις πιο ρομαντικές περιοχές της πόλης ειδικά ο δρόμος γύρω από το κάστρο δίπλα στη λίμνη που καλύπτεται με το φύλλωμα των δέντρων.

Το κάστρο απεικονίζει στην αρχιτεκτονική του, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Δέχθηκε τις επιρροές του συνόλου των ανθρώπων που πέρασαν από τα Γιάννενα που κυμαίνονται από τους Βίκινγκς έως τους Βυζαντινούς και από τους Νορμανδούς στους Τούρκους. Μέσα από τα τείχη υπάρχει μια κατοικημένη περιοχή, κάτι που είναι σπάνιο για μια τέτοια ιστορική δομή. Συνήθως τέτοια μέρη χρησιμοποιούνται σήμερα μόνο ως μουσεία, αλλά η κοινότητα του κάστρου των Ιωαννίνων ή όπως τον λένε οι ντόπιοι, το "Κάστρο", είναι ένα παραδοσιακό, αλλά αναπόσπαστο τμήμα της πόλης. Μια βόλτα στα στενά δαιδαλώδη δρομάκια του Κάστρου ανάμεσα στα μικρά παραδοσιακά σπιτάκια είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτόν τον τομέα είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται.
Στη βόρεια πλευρά του Κάστρου (ή όπως αποκαλείται μερικές φορές με την τουρκική ονομασία του, το Ιτς Καλέ), υπάρχει το Ασλάν Τζαμί, ένα τουρκικό τζαμί που πολλοί πιστεύουν ότι χτίστηκε πάνω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου . Είναι ορατό από παντού στην πόλη και είναι πιθανόν το πιο αναγνωρίσιμο ορόσημο των Ιωαννίνων. Λίγο πιο μακριά το δεύτερο τζαμί της πόλης, το Φετιχέ Τζαμί, και δίπλα του το μικρό Βυζαντινό Μουσείο με εκλεκτά κοσμήματα φτιαγμένα από τους περίφημους τοπικούς καλλιτέχνες. Λίγα μέτρα μακριά υπάρχει το υπόλοιπο του παλιού κάστρου, μια περιοχή που ενθουσιάζει εύκολα την φαντασία του επισκέπτη, όπως αυτό έχει αλλάξει ελάχιστα από το 17ο αιώνα. Μέσα στο παλιό τμήμα του κάστρου είναι ακόμη πιο εμφανής, η δραματική σύνθεση του ρομαντισμού και της θλίψης, όπως το παρελθόν του τόπου που σημαδεύτηκε από την δόξα και την καταπίεσης ως την ακραία σκληρότητα. Οι παλιοί είναι πάντα πρόθυμοι να διηγηθούν τραγικές ιστορίες από την τουρκοκρατία με πιο γνωστές τις ιστορίες του Αλή Πασά και της Κυρά Φροσύνης.

Από το Μόλο μπορείτε κανείς να πάτε με ένα από τα καραβάκια που διασχίζουν τη λίμνη και να επισκεφθείτε το νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν απλά το νησί. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναχωρούν πολύ συχνά, σχεδόν κάθε 10 λεπτά. Οι βάρκες φτάνουν σε μια μικρή ανοικτή περιοχή γεμάτη με εστιατόρια με μεγάλα ενυδρεία γεμάτα με ψάρια, γαρίδες, καβούρια και άλλα θαλασσινά. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τα ψάρια της αρεσκείας του, φρέσκα από τη δεξαμενή. Μερικές από τις πιο γνωστές νοστιμιές του νησιού είναι, πέστροφα, βατραχοπόδαρα και χέλια. Το νησί είναι πολύ μικρό, μόλις 675 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελείται ουσιαστικά από μια μεγάλη πέτρα που διασχίζεται από ένα πέτρινο δρόμο που διασχίζει το νησί και από τον οποίο ξεκινούν μικρότερες διαδρομές οι οποίες πολύ συχνά καταλήγουν σε αδιέξοδο. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν πολλά καταστήματα με τοπικά προϊόντα κυρίως ασημικά πολύ συχνά μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Ο δρόμος οδηγεί στο εξοχικό του Αλή Πασά, μπορείτε να επισκεφθείτε το εσωτερικό του σπιτιού στο οποίο η διακόσμηση έχει διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη. Στο ξύλινο πάτωμα υπάρχουν ακόμη ορατές οι τρύπες από τις μεγάλες σφαίρες των στρατιωτών που σκότωσαν τον Αλή Πασά. Δίπλα στο σπίτι του Αλή Πασά είναι το μοναστήρι Φιλανθρωπηνών, ένα από τα ενδιαφέροντα εκθέματα που ο επισκέπτης μπορεί να δει, είναι η τοιχογραφία από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

Ακριβώς πάνω από τη λίμνη είναι το βουνό Μιτσικέλι. Με χιόνι κορυφή του όλο το χρόνο δεν είναι μόνο ένα ορόσημο, αλλά πηγή έμπνευσης για πολλά δημοτικά τραγούδια και θρύλους. Το Μιτσικέλι προσελκύει πολλούς ορειβάτες και σκιέρ. Από την πλευρά του Μιτσικελίου βρίσκεται το χωριό Λυγκιάδες, ένα από τα πιο όμορφα από τα Ζαγοροχώρια.
Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη υπάρχει το μουσείο κέρινων Βρέλλη, όπου μπορεί κανείς να δει παραστάσεις της τοπικής ιστορίας με ένα ρεαλιστικό τρόπο.

 

`
 
ταξιδια