Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Όσοι έχουν πάει Ζάκυνθο συνήθως έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το νησί. Ορισμένοι έχουν βρει τον παράδεισο τους εκεί, άλλοι δεν θέλουν να επιστρέψουν. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Το νησί εχει μια αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και υποδομή χωρίς ομως τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Βασικά η διακοπές σας εξαρτώνται από το που θα μείνετε. Υπάρχει η πολύ τουριστική πόλη του Λαγανά, με πολλές ταβέρνες, μπαρ και κλαμπ, που για προφανείς μπορεί να έχει πολυκοσμία και θόρυβο, στη συνέχεια, υπάρχουν πιο ήσυχο μέρη στο νησί τα οποία είναι καταλληλότερα για οικογένειες όπως το Αργάσι.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με πλούσια βλάστηση και ο καλύτερος καιρός για να την επισκεφτείτε είναι την άνοιξη πριν την άφιξη των τουριστών. Το νησί αυτή την εποχή είναι γεμάτο λουλούδια και χρώματα, ίσως για αυτό το λόγο οι Ιταλοί την ονόμασαν φιόρο του Λεβάντε (λουλούδι του Λεβάντε).

Το καλοκαίρι το νησί έχει πολλά σταφύλια, ίσως για αυτό το λόγο στην αρχαιότητα προστάτης του νησιού ήταν ο θεός του κρασιού Διόνυσος. Ένας άλλος μεγάλος συνονόματος του αρχαίου θεού γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, πρόκειται για τον Εθνικό μας ποιητή και δημιουργό του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό.

Το γεγονός ότι πολλοί Ζακυνθινοί ονομάζονται Διονύσης και η ομιλία τους έχει ακόμη μερικούς ιταλικούς ιδιωματισμούς, αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας της θρυλικής φιγούρας του σιορ Διονύσιου στο θέατρο σκιών του καραγκιόζη.

Η Ζάκυνθος είναι γνωστή ως το νησί των τραγουδιών και της σερενάτας, και μάλιστα υπάρχουν πολλά τοπικά τραγούδια και καντάδες που, συνήθως τραγουδιούνται από ομάδες ανδρών σε διάφορα εστιατόρια. Στη Ζάκυνθο επίσης ιδρύθηκε το πρώτο μουσικό σχολείο της Ελλάδας.

Στην Ζάκυνθο επίσης βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου που έχει φτιαχτεί για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. το είδος αυτής της χελώνας που ζει και στα Ελληνικά νερά, κινδυνεύει από εξαφάνιση και αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας του πάρκου έτσι ώστε οι χελώνες να γεννούν εδώ ανενόχλητες τα αυγά τους.

Ιστορία :Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ζάκυνθος κατοικήθηκε από την Νεολιθική εποχή 3000 χρόνια πΧ, και το αρχαίο ονομά της ήταν Υρία. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία πιστεύεται ότι οι πρώτοι έποικοι ήρθαν στη Ζάκυνθο ήρθαν το 16ο αιώνα π.χ. από την Πελοπόννησο. Σύμψωνα με τον Ομηρο, ο πρώτος βασιλιάς του νησιού ήταν ο Ζάκυνθος γιος του βασιλιά της Τροίας Δάρδανου. Ο Ζάκυνθος δημιούργησε την πρώτη ακρόπολη στο νησί που ονομάστηκε Ψωφίδα. Οι Ζακυνθινοί αργότερα απέκτησαν ανεξαρτησία από την Ιθάκη και για πάνω από έξη αιώνες ειχαν δημοκρατία στο νησι. Την περίοδο αυτή δημιούργησαν την αποικία Ζάκανθα στην Ισπανία.
Το νησί πηρε μέρος με την Αθηναϊκή συμμαχία και κατόπιν της ήττας της συμμαχίας κατέλαβαν το νησί οι Σπαρτιάτες. Κατά την Κλασική εποχή, όταν ο Φίλιππος Β 'της Μακεδονίας και ο γιος του Μέγας Αλέξανδρος επέκτειναν τα Μακεδονικά σύνορα, η Ζάκυνθος έγινε υποτελής τους.
Οι Ρωμαίοι ήρθαν στο 2ο αιώνα π.χ. και μετά από αυτούς, το νησί έγινε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ζάκυνθος δεν έπεσε ποτέ κάτω από τουρκοκρατία, αλλά αντί αυτών ήρθαν εδώ οι ο Ενετοί. Οι πιο γνωστοί Ενετοί ηγέτες του νησιού ανήκαν στην οικογένεια Ορσίνι, η Ενετοκρατία κράτησε για 300 χρόνια. Λόγω της σκληρής μεταχείρισης των κατοίκων και την υψηλή φορολογία, οι Ζακυνθινοί προσπάθησαν να τους ανατρέψουν το 1630, με μόνο αποτέλεσμα την μεγαλύτερη καταπίεση. Οι Ενετοί χώριζαν τους κάτοικους του νησιού σε τρείς κατηγορίες τους αριστοκράτες που μόνο αυτοί είχαν πολιτικά δικαιώματα, τους αστούς και τους λαϊκούς (τον απλό λαό η πόπολο)

Ο στρατός του Ναπολέοντα κατέλαβε το νησί το 1797 και εγινε δεκτός απο το νησί σαν λυτρωτές,  η Ζάκυνθος ετσι απέκτησε περισσότερη ελευθερία από πριν. Ένα χρόνο μετά από αυτήν την περίοδο, ακολούθησαν δύο χρόνια ρώσο-τουρκικής διοίκησης. Το 1800 μετα απο την συνθήκη ειρήνης μεταξύ των ρώσων και των τούρκων δημιουργείτε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος της Ελλάδας στα Επτάνησα.
Η ανεξαρτησία κράτησε μονο επτά χρονια, το 1807 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το νησί και στη συνέχεια οι Βρετανοί απο το 1809 έως το 1864 που τελικά το νησί ενώθηκε με την Ελλάδα.

Αξιοθέατα: Στην πόλη υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό, καθώς και ένα μουσείο βυζαντινής τέχνης.
Στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται το λείψανο του προστάτη Αγίου της Ζακύνθου.
Στο βουνό Μπόχαλη έξω από την πόλη της Ζακύνθου υπάρχει ένα βενετσιάνικο κάστρο.

Μπορείτε να πάτε εκδρομές για να επισκεφθείτε τις παραλίες του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου όπου οι χελώνες Καρέτα Καρέτα γεννούν τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας τον Ιούνιο. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε επίσης να δείτε και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους που ανήκει επίσης στα προστατευόμενα είδη .

Με σκάφος από τον Άγιο Νικόλαο μπορείτε να επισκεφτείτε τα περίφημα γαλάζια σπήλαια στην βόρεια πλευρά του νησιού. Οι γαλάζιες σπηλιές είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού και προσελκύουν για το υπέροχο χρώμα που έχουν τα νερά, το μεγαλύτερο από τα σπήλαια είναι το Κυανό.

Άλλο ένα δημοφιλές αξιοθέατο είναι το ναυάγιο στην παραλία του όρμου των λαθρεμπόρων. Αξίζει επίσης να δείτε τα άσπρα βράχια στο Κερί που θυμίζουν τα άσπρα βράχια του Ντόβερ της Αγγλίας.

Δραστηριότητες: Εκτός από επισκέψεις στο θαλάσσιο πάρκο, στο ναυάγιο και στις μπλε σπηλιές υπάρχουν πολλά να κάνετε στο νησί. Πολλές από τις παραλίες προσφέρουν θαλάσσια σπορ. το Πόρτο Ζόρο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για κολύμβηση και βουτιές από τα βράχια στην άκρη της παραλίας, θα βρείτε μπαράκια και καφέ καθώς και ομπρέλες με ξαπλώστρες στην αμμουδιά. Υπάρχουν επίσης εκδρομές στην Κεφαλονιά, και ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν ταξίδια στην Αρχαία Ολυμπία στην ηπειρωτική χώρα. Κάθε χρόνο οργανώνονται στην Ζάκυθο διάφορα φεσιβάλ και κονσέρτα.

Παραλίες :Σε γενικές γραμμές, οι παραλίες του νησιού είναι άριστη επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Υπάρχει η πολύ γνωστή παραλία ναυάγιο που μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι. Στην πολυσύχναστη πόλη του Λαγανά υπάρχει μια παραλία μήκους 9 χιλιομέτρων. Οι παραλίες Αλυκές και Αργάσι είναι πολυσύχναστες και μαζεύουν αρκετό κόσμο. Στη χερσόνησο Βασιλικό οι παραλίες είναι κατάλληλες για παιδιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε αν θέλετε μια μοναχική παραλία είναι να προσπαθήσετε να βρείτε μια όμορφη παραλία μόνοι σας, βεβαιωθείτε όμως ότι δεν έχει πινακίδες ή φράχτες εκεί σχετικά με τις χελώνες. Οι εν λόγω χώροι θα πρέπει να μείνουν στη ησυχία τους. Μια άλλη υπέροχη παραλία ειναι κοντά στο Κερί , η λίμνη Κεριού.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Ο Λαγανάς γεμίζει από πλήθη τουριστών (κυρίως άγγλων) κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και έχει πολυάριθμα μπαρ και κλαμπ καθώς και εγγλέζικες παμπ. Το Αργάσι είναι λίγο πιο ήσυχο, αλλά διαθέτει επίσης αρκετά μπαρ και κλαμπ. Στην πόλη της Ζακύνθου υπάρχουν λίγα μπαράκια, αλλά γενικά είναι ήσυχα εδώ.

Φαγητό και Εστιατόρια Απο τις τοπικές σπεσιαλιτέ αξίζει να δοκιμάσετε το σκορδοστούμπι, πιάτο με μελιτζάνες και σκόρδο καθώς και τη σάρτσα. Άλλα τοπικά φαγώσιμα προϊόντα του νησιού ειναι  τα τυριά, οπως η μυτζήθρα και το λαδοτύρι καθώς και τα υπέροχα Ζακυνθινά κρασιά. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τόσο σε τοπικά όσο και διεθνή εστιατόρια στη Ζάκυνθο. Ο κανόνας "τρώτε όπου τρώνε οι Έλληνες" εφαρμόζεται εδώ όπως και σε οποιοδήποτε άλλο νησί. Θα βρείτε γενικά κάθε λογής φαγάδικα και για τα μικρά πορτοφόλια υπάρχει και η λύση του σουβλακιού η του γρήγορου φαγητού.

Ψώνια και αγορές :Στην πόλη της Ζακύνθου μπορείτε να προμηθευτείτε αναμνηστικά, ρούχα και  εικόνες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κρασί, τυριά και γλυκά οπως το Ζακυνθινό μαντολάτο και παστέλι.

Συγκοινωνίες:Υπάρχουν τοπικά λεωφορεία που σε πάνε σχεδόν σε ολο το νησί, καθώς και πολλά ταξί και επίσης ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Οι βάρκες πηγαίνουν σε κάποιες από τις παραλίες. Στην πόλη μπορείτε να πάτε περπατώντας γύρω από τους μικρους δρόμους και να εξερευνήσετε τα κρυμμένα αξιοθέατα, όπως η αγορά και τα μικρά καταστήματα.

Πως θα πάτε στην Ζακυνθο:

Με αεροπλάνο.Η Ζάκυνθος έχει το δικό της αεροδρόμιο που συνδέεται με καλή συγκοινωνία, και υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από και προς Αθήνα καθώς και πτήσεις απο Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Θεσσαλονίκη.
Με πλοίο. Το νησί συνδέεται με την Πάτρα και την Κυλλήνη στην ηπειρωτική χώρα, ενώ υπάρχουν επίσης και τα πλοία από την Κεφαλονιά.
Με Λεωφορίο. Υπάρχουν επίσης καθημερινά  δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ζακύνθου προς Πάτρα και Αθήνα και δρομολόγια λεωφορείων απο Ζάκυνθο προς Ναυπακτο, Λάρισσα και Θεσσαλονίκη. Το νησί κατα τους καλοκαιρινούς μήνες εχει πολυάριθμες πτήσεις τσάρτερ απο πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πληροφορίες για Ζακυνθο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Αεροδρόμιο: ναι κωδικός: 26950
Τράπεζες ΑΤΜ: ναί Κέντρο Υγείας:
Ιντερνετ καφέ: ναί Λιμεναρχείο: 28117
Ψηλότερο βουνό: Λεωφορεία: 42656
Τιμές : Κανονικές Τουριστικές Πληροφορίες: 27307
Πληθυσμός: 39 000 Αεροδρόμιο: 28688

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια