Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη συνήθως ονομάζεται και συμπρωτεύουσα, καθώς δεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα, αλλά και πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας. Είναι μια όμορφη πόλη που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, και υπάρχουν και πολλά ενδιαφέροντα μέρη στην πόλη και της γύρω περιοχές που μπορείτε να επισκεφθείτε. Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης η έδρα διασήμων αθλητικών ενώσεων και ποδοσφαιρικών συλλόγων όπως του ΠΑΟΚ, του Άρη Θεσσαλονίκης και του Ηρακλή. Θεσσαλονίκη έχει 2 εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την ελληνική κρατική τηλεόραση κανάλι 3 και τον σταθμό Μακεδονία. Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, ως εκ τούτου, η πόλη διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών από όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ της ελληνικής μουσικής και το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η πόλη έχει πολλές βιομηχανίες και οι περισσότεροι από αυτές που βρίσκονται στην περιοχή της Σίνδου.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα όλο τον χρόνο, και παρόλο που είναι μια πολύ μεγάλη πόλη, δεν έχει τόσο μολυσμένη ατμόσφαιρα όπως η Αθήνα. Η θαλάσσια αύρα είναι σχεδόν πάντα εκεί, και κάνοντας μια βόλτα στο λιμάνι θα έχετε μια ωραία θέα της πόλης και της θάλασσας.

Ιστορία :

Η Θεσσαλονίκη ήταν αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν παντρεμένη με τον Κάσσανδρο, και ήταν επίσης αυτός που ίδρυσε την πόλη το 315 π.Χ. Πριν από αυτό, υπήρχε ένας πολύ μεγάλος οικισμός εδώ που ονομάζονταν Θέρμες.

Όταν ήρθαν οι Ρωμαίοι το 2ο αιώνα π.Χ., εκτίμησαν την σημασία της πόλης, και την έκαναν ένα σημαντικό κέντρο για τις στρατιωτικές τους ανάγκες καθώς και κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.
ο Απόστολος Παύλος κήρυξε εδώ και κατά τη Βυζαντινή περίοδο ήταν η δεύτερη πιο σημαντική πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν ακόμη πολλές εκκλησίες εδώ από την εποχή αυτή.
Αν και η πόλη της έδωσε λόγο της θέσης της πολλές ευκαιρίες στους πολίτες της για εμπόριο και πολιτιστικές επιρροές, ήταν επίσης μια κατάρα, καθώς πολλά έθνη την ήθελαν ως οχυρό.
Οι σταυροφόροι κατέλαβαν την πόλη τον 13ο αιώνα, και τον 15ο αιώνα οι Τούρκοι. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Θεσσαλονίκη ήταν μια σημαντική θέση για τους Εβραίους, και η πόλη έχει μια πολύ μεγάλη εβραϊκή κοινότητα.

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε το 1912, αλλά σύντομα συμμετέχει στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι στο πλευρό των Συμμάχων της Ανταντ, το 1917 μια φοβερή πυρκαγιά είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν 80 000 άτομα άστεγα.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη κατελήφθη από τους Γερμανούς, και 50 000 Εβραίοι απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αξιοθέατα: Το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή της πόλης αξίζει να επισκεφτείτε και από εκεί μπορείτε να έχετε μια υπέροχη θέα. Η περιοχή ακριβώς κάτω από το κάστρο είναι το παλαιότερο τμήμα της πόλης, και είναι πολύ ωραία να περπατήσετε σε αυτή την περιοχή με τα όμορφα σπίτια και τους μικρούς δρόμους.
Το αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης έχει ενδιαφέρουσα αρχαία αντικείμενα από διαφορετικές χρονικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότερα μουσεία, για παράδειγμα, το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, το Εθνολογικό Μουσείο Πινακοθήκη Καλών Τεχνών, το Τεχνικό Μουσείο και φυσικά ο χώρος της ΔΕΘ.
Υπάρχουν επίσης ανασκαφές από την αρχαία και βυζαντινή εποχή στην πόλη, και πολλές παλιές εκκλησίες. Ο Άγ. Δημήτριος είναι η κύρια εκκλησία της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι αυτός είναι και η πολιούχος της πόλης.
Ο Λευκός Πύργος είναι ένα κατάλοιπο από την τουρκική κατοχή, που χρησιμοποιούταν σαν φυλακή. Στο λιμάνι υπάρχει ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στην πλατεία Αριστοτέλους υπάρχει ένα άγαλμα του φιλοσόφου Αριστοτέλη.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα ρωμαϊκά λουτρά, και τη Ρωμαϊκή πλατεία, καθώς και την Καμάρα (την Αψίδα του Γαλέριου από τον 4ο αιώνα)Ο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Εκθεσιακό χώρο όπου βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης.
Υπάρχουν πολύ περισσότερα για να δείτε σε αυτή την εκπληκτική πόλη, αλλά θα χρειαστεί κάμποσες μέρες, για να καλύψετε τα πάντα!

Δραστηριότητες: Εκτός από τα πολλά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, μπορείτε επίσης να πατέ σε έναν από τους πολλούς κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες συναυλιών. Πάντα κάτι γίνεται εδώ, και είναι μια καλή ιδέα να πάρετε μια εφημερίδα κατά την άφιξη σας για να δείτε τι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στη Βεργίνα από εδώ η στην Χαλκιδική, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, δεδομένου ότι η πόλη έχει αεροδρόμιο , συνδέσεις λεωφορείων, πλοίων και τρένων.

Παραλίες :Δεν υπάρχουν παραλίες στη Θεσσαλονίκη, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές λίγο έξω από τη πόλη. Οι περισσότεροι τουρίστες αναζητούν τη θάλασσα και τις παραλίες συνήθως στα θέρετρα της Χαλκιδικής, αλλά υπάρχουν και πολύ ωραία θέρετρα στον Πλαταμώνα, στο Λιτόχωρο στην Κατερίνη και νοτιότερα.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση:  Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή και υπάρχει κάτι για κάθε γούστο. Υπάρχουν μέρη για γλέντι παντού, αλλά τα πιο πολυσύχναστα είναι στο λιμάνι, τα Λαδάδικα, στην Κρήνη, στη Λεωφόρο Νίκης και την πλατεία Ναβαρίνου. Τα περισσότερα μπουζούκια και μεγάλες πίστες βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.

Φαγητό και Εστιατόρια Στη Θεσσαλονίκη θα βρείτε εξαιρετικά εστιατόρια και ταβέρνες στην περιοχή κάτω από το Κάστρο, στα Λαδάδικα και στην Κρήνη, αλλά βέβαια υπάρχουν πολλά περισσότερα σε όλη την Θεσσαλονίκη. Πολλοί χώροι έχουν τη δική τους σπεσιαλιτέ, και υπάρχουν επίσης πολλά διεθνή εστιατόρια. Μερικές από τις σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης είναι η περίφημη μπουγάτσα, οι Λουκουμάδες και φυσικά ο Πατσάς.

Ψώνια και αγορές :Η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πόλη και υπάρχουν καταστήματα παντού. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους και το Λευκό Πύργο έχει πολλές μπουτίκ, καταστήματα αναμνηστικών και βιβλιοπωλεία. Εδώ, θα βρείτε επίσης πολλά καφέ και μπαρ. Σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Εγνατία και τις παράκτιες Νίκης θα βρείτε κάθε είδους καταστήματα. Πολλοί τουρίστες από τις γειτονικές δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και από τη Βουλγαρία έρχονται στη Θεσσαλονίκη συχνά για ψώνια. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Συγκοινωνίες:Τοπικά λεωφορεία και ταξί υπάρχουν παντού, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι επίσης μια όμορφη πόλη για περπάτημα δεδομένου ότι είναι εύκολο να βρείτε τους δρόμους γύρω. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά δεν σας συνιστάμε να οδηγήσετε μέσα στην πόλη, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να βρεθούν χώροι στάθμευσης. Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ΚΤΕΛ στη Χαλκιδική.

Πως θα πάτε στην Θεσσαλονικη:

Η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της αεροδρόμιο, το Μακεδονικό, και η πόλη είναι συνδεδεμένη με το σύνολο της Ελλάδας με όλα τα μέσα όπως, λεωφορεία, τρένα και πλοία. Υπάρχουν επίσης δρομολόγια οχηματαγωγών με πολλά ελληνικά νησιά του βόρειου και νότιου Αιγαίου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια.

χάρτης Θεσσαλονίκης

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια