Αξιοθεατα παραλιες Φαγητο Συγκοινωνιες Πληροφοριες Εκδηλωσεις Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΣΥΜΗ

Η Σύμη είναι ένα νησί που έχει λίγο από όλα: όμορφο περιβάλλον, ωραίες ταβέρνες και υπέροχα νερά για κολύμπι. Θα έρθετε εδώ για να ξεκουραστείτε, αλλά Η Σύμη δεν είναι ένα από αυτά τα νησιά όπου ο χρόνος φαίνετε να έχει σταματήσει. Έχει πολλούς επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, αλλά έχει παραμείνει γνήσιο και αυθεντικό, σε μεγάλο βαθμό.

Οι άνθρωποι στη Σύμη ζουν από τον τουρισμό, την αλιεία και ορισμένες καλλιέργειες. Όπως και στην Κάλυμνο, οι άνδρες συλλέγουν επίσης σφουγγάρια από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Η Σύμη έχει μια αρχιτεκτονική πολλή διαφορετική από τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Όμορφα αρχοντικά μονόπατα η διώροφα με κεραμίδια βαμμένα στο χρώμα τιε ώχρας. Το Λιμάνι είναι μια πανέμορφη φωτογραφία. το Μοναστήρι του Πανορμίτη έχει όλο το χρόνο προσκυνητές από όλα τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα.

Ο Πανορμίτης το Μοναστηρι βρίσκεται σε ενα κλειστο κολπο με ενα μεγάλο πευκοδάσος στη βορειοδυτικη πλευρα της Σύμης, όπου βρίσκεται το αντρικό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη- πολιούχου του νησιού.Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πανορμίτη είναι το πιο διάσημο μοναστήρι του νησιού. Η αρχική εκκλησία του Αρχαγγέλου, χτίστηκε περίπου το 450μ.Χ. στη θέση ενός αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Οι τελευταίες προσθήκες, σύμφωνα με μια επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας, έγιναν το 1783. Το εσωτερικό της μονής καλύπτεται με βυζαντινές αγιογραφίες που έφτιαξαν οι ντόπιοι αγιογράφοι Νικήτας και Μιχαήλος Καρακωστίδης. Σπουδαίο είναι το ξυλοσκάλιστο τέμπλο, γεμάτο τάματα, αφιερώματα και η ολόχρυση εικόνα του Αρχαγγέλου. Στα μουσεία της Μονής, εκτός από άμφια, μικρές εικόνες και αργυρόχρυσα αντικείμενα, φυλάσσονται τα τάματα που βάζουν σε μπουκάλια οι ναυτικοί και καθώς λέγεται τα "βγάζει" η θάλασσα. Στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού υπάρχουν πολλά βιβλία, χειρόγραφοι κώδικες 16ου, 17ου, 18ου αι. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι καλόγεροι συμμετείχαν ενεργά, βοηθώντας Έλληνες και Συμμάχους. Στο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού ξεχωρίζει το περίτεχνο και μεγαλόπρεπο καμπαναριό. Οι Συμιακοί λένε τον Πανορμίτη "κλέφτη" γιατί, αν δεν αποδοθεί ένα τάμα, ο Αρχάγγελος βρίσκει τρόπο και το παίρνει μόνος του.

Ιστορία :Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σύμη πήρε το όνομα της από την πριγκίπισσα της Ρόδου, οι οποία κλέφτηκε εδώ με τον θεό Γλαύκο δεδομένου ότι ο πατέρας της ο βασιλιάς δεν ήθελε να εγκρίνει τον γάμο τους.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν πιθανότατα λαοί από τη Μικρά Ασία, και μετέπειτα κατοικήθηκε από τους Μινωίτες. Ο Όμηρος γράφει ότι Σύμη έστειλε πλοία στον Τρωικό Πόλεμο. Η Σύμη ακολούθησε την ιστορία που είχαν και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου: οι Ρωμαίοι εισέβαλαν το 2ο και 1ο αιώνα π.χ., ακολούθησε η Βυζαντινή περίοδος και τον 14ο αιώνα, την κατέλαβαν οι Ιππότες της Ρόδου. Κατασκεύασαν ένα κάστρο στην κορυφή της αρχαίας ακρόπολης για να προστατευθούν από τις πειρατικές επιδρομές, και παρέμειναν στο νησί μέχρι που οι Τούρκοι εισέβαλαν τον 16ο αιώνα.

Επειδή οι Συμιακοί κατασκεύαζαν πολύ γρήγορα πλοία, το νησί πήρε την σημαντική ευθύνη του ταχυδρομείου των Οθωμανών. Σε αντάλλαγμα, το νησί είχε αρκετή ανεξαρτησία, και δεν υπέφερε όπως πολλές άλλα περιοχές και νησιά κατά την Τουρκοκρατία. Η ανεξαρτησία αυτή και τα πλοία έδωσαν την ευκαιρία στη Σύμη να αναπτύξει το εμπόριο και το νησί άνθισε οικονομικά. Σε πολλά αρχοντικά της Σύμης μπορούμε να δούμε σημάδια από την ευημερία του νησιού αυτά τα χρόνια. Οι ψαράδες της Σύμης ήταν επίσης καλοί σφουγγαράδες και μαζί με την παραγωγή κρασιού, είχαν μια σημαντική πηγή εισοδήματος.Η Σύμη είχε παράλληλη πορεία με τα άλλα Δωδεκάνησα. Οι κάτοικοι της επιδόθηκαν με μεγάλη επιτυχία στη σπογγαλιεία και τη ναυπηγική, γι αυτό και κατόρθωσαν να αποκτήσουν σημαντικά προνόμια, όταν το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους (1522). Την περίοδο αυτή δημιουργήθηκαν σημαντικές πνευματικές εστίες . Το 1912 το νησί κατελήφθη από τους Ιταλούς, και κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου εισέβαλαν Βρετανικά και γερμανικά στρατεύματα, μέχρι την οριστική απελευθέρωση.
.Στη Σύμη υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου 1945 το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς. Το νησί ενώθηκε οριστικά με την Ελλάδα το 1948.

Αξιοθέατα: Το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Αρχικά χτίστηκε τον 6ο αιώνα, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης από τα νέα κτίρια του 18ου αιώνα. Εδώ, υπάρχουν δύο μουσεία, ένα λαογραφικό και ένα θρησκευτικό, όπως και μια δυο ταβέρνες. Το μοναστήρι διαθέτει κελιά σε μεγάλους ξενώνες όπου μπορείτε να μείνετε πολύ φτηνά.
Η περιοχή για κάμποση ώρα πλημμυρίζει από ξένους τουρίστες που ερχονται με πλοιάρια από Ρόδο αλλά μετά υπάρχει απόλυτη ησυχία. Ο Πανορμιτης έχει κάνει πολλά θαύματα και πολλοί νησιώτες από τα Δωδεκάνησα συνηθίζουν να στέλνουν αφιερώματα πάνω σε κομμάτια ξύλο η φελό που αν και ταξιδεύουν για πολλά μίλια , φτάνουν τελικά στο λιμανάκι του Πανορμίτη. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε ένα από αυτά τα πράγματι θαυμαστά αφιερώματα να μπαίνουν αργά στο λιμανάκι.
Στην Άνω Σύμη ( "Άνω Σύμη") μπορείτε να δείτε το παλιό κάστρο των Ιπποτών και να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο.
Υπάρχουν επίσης πολλές εκκλησίες σε όλο το νησί, που χρονολογούνται από την τουρκική κατοχή.

Στο Νημποριό μπορείτε να δείτε τα "Δώδεκα Σπήλαια", δώδεκα υπόσκαφοι θόλοι
που πρέπει να χρησίμευαν στη Βυζαντινή εποχή ως εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό. Επίσης, τα λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.

Στο Πέδι μπορείτε να δείτε τα λείψανα απολιθωμένου δάσους (στο δρόμο προς το Χωριό) καθώς και τα λείψανα πρωτοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας.
Στην περιοχή του Κουρκουνιώτη, ο Σαράντης Κρητικός, ξαναέστησε με προσωπική του εργασία έντεκα πέτρινα πατητήρια.
Στο νησάκι Σεσκλί βρίσκονται ερείπια από πελασγικά τείχη.

Το Κάστρο των Ιπποτών, με το έμβλημά τους στην είσοδο, στο πιο ψηλό σημείο της πάνω πόλης. Είναι χτισμένο στα ερείπια αρχαίου και βυζαντινού κάστρου, με κομμάτια του τείχους που περιέβαλλε την ακρόπολη πάνω στο λόφο. Στο ψηλότερο σημείο είναι χτισμένο το πέτρινο εκκλησάκι της Κυράς Παναγιάς,
με πανοραμική θέα στο Χωριό και το Γιαλό.

Στην όμορφη τοποθεσία Φανερωμένη, ανατολικά του Πανορμίτη, υπάρχουν γραφικά ξωκλήσια. Η εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, βρίσκεται στα μισά του δρόμου προς τον Πανορμίτη, με ωραίους κήπους, αυλές με καμάρες και μια μικρή σπηλιά με νερό φυσικής πηγής. Το μοναστήρι του Σωτήρη του Μεγάλου, βρίσκεται και αυτό στο δρόμο για τον Πανορμίτη σε γραφική τοποθεσία. Πρόκειται για μετόχι της μονής Πανορμίτη.
Έχει φρουριακή μορφή, με τα κελιά χτισμένα από το καθολικό (Μεταμόρφωση του Σωτήρα).

Στη Χώρα δεσπόζει η εκκλησία της Παναγιάς πάνω στο λόφο του κάστρου. Είναι χτισμένη πιθανόν στη θέση ναού της Άκρας Αθηνάς. Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη, που χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα, πάνω στα χαλάσματα ενός σπουδαίου μοναστηριού του 5ου αι., το οποίο με τη σειρά του χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός προχριστιανικού ναού. Έξω από το περίβολο της μονής θα δείτε ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι σε σχήμα ομπρέλας. Περπατώντας στο Γιαλό θα δείτε τον Πύργο με το Ρολόι στην είσοδο του λιμανιού, χτισμένος το 1880. Τα γλυπτά του Κώστα Βαλσάμη "Περιστέρι της ειρήνης" και "Μιχαλάκι" στολίζουν το λιμάνι. Πίσω από το " Περιστέρι της ειρήνης" θα δείτε επιγραφή για την 8η Μαΐου 1945, που στολίζεται με λαξευμένη σε βράχο τριήρη, αντίγραφο του ανάγλυφου πλοίου της Λίνδου.

Θα περάσετε από το Πέτρινο Γεφύρι στο λιμάνι και θα συναντήσετε τα νεοκλασικά κτίρια της Εθνικής και της Ιονικής Τράπεζας, του Δημαρχείου, του Ναυτικού Μουσείου, της Αστυνομίας, και του Πετρίδειου Δημοτικού Σχολείου.
Στη Χώρα θα συναντήσετε τους Ανεμόμυλους, που άλεθαν άλλοτε τα σιτηρά, τη "Σπετσαρία", δηλ. το παλιό δημοτικό φαρμακείο. Στην περιοχή των Μύλων στο Χωριό βρίσκεται ο αρχαίος τύμβος του Ποντικόκαστρου.

Εκδηλωσεις: Υπάρχουν θαλάσσια σπορ, όπως επίσης κα εξαιρετική θάλασσα για κολύμβηση με αναπνευστήρα και ψάρεμα. Μπορείτε επίσης να πατέ για ημερήσια εκδρομή στη Ρόδο.Τα πανηγύρια γιορτάζονται με παραδοσιακό γλέντι, φαγητό και ποτό. Αξίζει να επισκεφτείτε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στο Χωριό, του Αγίου Ιωάννη Σταφυλλά στις 24 Ιουνίου, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και της Παναγίας Υπακοής στις 23 Αυγούστου στο Νίμο.
Με κατάνυξη γιορτάζεται και η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 14 - 15 Αυγούστου στις εκκλησίες της Παναγιάς της Μυρταριώτισσας και στην εκκλησία της Παναγιάς Αληθινής (ανάμεσα σε Πέδι και Γιαλό).
Ξεχωρίζουν τα δυο μεγάλα πανηγύρια στον Πανορμίτη. Στη χάρη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου και την ημέρα της Πεντηκοστής συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος από όλα τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα.
Η Μονή προσφέρει στους προσκυνητές μπακαλιάρο τηγανητό με πατατοσαλάτα, κρασί, σταφύλια και σύκα.

Κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ της Σύμης δίνει το παρόν του στα κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα της χώρας. Κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δίνεται η ευκαιρία στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους παραθεριστές να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του, που τιμούν αξιόλογοι καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες παραδοσιακής, σύγχρονης και κλασικής μουσικής, θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις ζωγραφικής, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές.Επίσης, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στο νησί διοργανώνονται εκθέσεις βιβλίου, χορευτικές βραδιές με νησιώτικη μουσική, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παραλίες : Ωραίες και καθαρές παραλίες υπάρχουν στο Πέδι, στον Πανορμίτη και στον Εμπορειό. Με εκδρομικό καραβάκι από το Γιαλό μπορείτε να πάτε στις παραλίες της Αγίας Μαρίνας, των Δισαλώνων (σκιάζεται από τεράστιο βράχο ύψους 400μ.), του Αγίου Γεωργίου, της Νανού, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αιμιλιανού.
Στο λιμανάκι του τελευταίου βρίσκονται δυο τρόπαια του 5ου αι. π.Χ. Απέναντι, σε νησάκι, που συνδέεται με τη στεριά με στενή λουρίδα γης, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού. Μπορείτε να απολαύστε το κολύμπι σας και στα νησάκια Νίμος και Σεσκλί. Ο Εμπορειός ή Νημποριό ειναι οικισμός, στο μυχό απάνεμου κολπου, με γαλανα νερά. Λέγεται ότι εδώ ήταν χτισμένη στην αρχαιοτητα η αρχαία Μεταποντίς. Οι παραλίες στην Σύμη είναι λίγο πετρώδες, αλλά τα νερά είναι όμορφα. Πολλοί θεωρούν το Πέδι ως την καλύτερη παραλία με όμορφο περιβάλλον. Υπάρχουν επίσης σκάφη που σας πάνε σε ορισμένες από τις πιο απρόσιτες παραλίες. Στον Εμπορειό ή Νημποριό υπάρχει το εκκλησάκι της Ανάληψης του Χριστού, στον όρμο Κοκκινόχωμα, δίπλα στη θάλασσα. Στο νησάκι Νίμος μπορείτε να προσκυνήστε στην εκκλησία της Παναγιάς της Αποκουής.
Στο Πέδι υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με ξυλοσκάλιστο επιχρυσωμένο τέμπλο και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στην ευρύτερη περιοχή της Σύμης υπάρχουν οι εκκλησίες: Άγιος Ιωάννης Τσαγκριάς, Άγιος Προκόπιος (14ου αι.) και Αγία Μαρίνα Νεράς (15ου αι.)

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Θα βρείτε μερικά μπαρ στην Άνω Σύμη και στον Γιαλό, αλλά η νυχτερινή ζωή είναι ήσυχη και χαλαρή (εκτός από τον Αύγουστο).

Φαγητό και Εστιατόρια :Οι ταβέρνες του νησιού σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Δοκιμάστε τους τοπικούς μεζέδες και απολαύσετε το κρασί. Τα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες βρίσκονται στο λιμάνι Γιαλό και την Άνω Σύμη.

Ψώνια και αγορές :μπορείτε να αγοράσετε παραδοσιακά χειροποίητα αντικείμενα , κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά και σφουγγάρια. Ένα όμορφο ενθύμιο είναι επίσης λίγο τοπικό κρασί ή γλυκά.

Συγκοινωνίες: Η Σύμη είναι ένα ορεινό νησί ώστε σίγουρα θα έχετε κάποια καλή άσκηση αν αποφασίσετε να περπατήσετε. Το λιμάνι Γιαλός και η Άνω Σύμη είναι συνδεδεμένα με ένα λεωφορείο, και υπάρχουν και μερικά ταξί. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε μοτοποδήλατα. Υπάρχουν επίσης καΐκια που μπορεί να σας πάνε σε κάποια από τις παραλίες.

Πως θα πάτε δρομολόγια : Η καλύτερη επιλογή είναι να πάτε στη Ρόδο και να πάρετε ένα καράβι από εκεί. Υπάρχουν δύο πλοία και εκδρομικά, και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Τα καταμαράν Δωδεκάνησος εξπρές και πράιντ συνδέουν τη Σύμη με Κω, Κάλυμνο, Πάτμο και Λειψό.
Σύμη έχει επίσης δρομολόγια από Πειραιά με το Νταλιάνα καθώς και με άλλα νησιά όπως η Μύκονος, Σύρος, Τήνος κ.λπ.

ξενοδοχεια στη Συμη

Πληροφορίες για τη Συμη

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 67 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 2500 κωδικός:  22410
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές: ναι  Γιατρός: 71316
ΙΙντερνετ καφε ναι Λιμεναρχείο:  71205
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία 71111
Τιμές : μετρις Ταξί 72666
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Ταχυδρομείο:

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια