Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά της Ελλάδας. Είναι ένα βραχώδης νησί ακριβώς απέναντι από το ηφαίστειο, με μαύρες και κόκκινες παραλίες και τις πόλεις του να βρίσκονται κρεμασμένες πάνω στην καλντέρα και τους γκρεμούς του ηφαίστειου προσφέροντας μοναδική θέα και φανταστικά ηλιοβασιλέματα. Η Σαντορίνη έχει μια δραματική ομορφιά σε αντίθεση με την πλούσια βλάστηση και το πράσινο σε άλλα νησιά.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ακόμη ενεργό, και η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950, προκαλώντας ένα σεισμό που κατέστρεψε πολλά χωριά του νησιού. Το νησί με την επίσημη ονομασία του είναι Θήρα και η κύρια πόλη, τα Φηρά, είναι επίσης η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί και επομένως είναι ακριβότερο από αλλά νησιά.

Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τη γεωργία και τον τουρισμό. Το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν του νησιού είναι η θηραϊκή γη με 2.000.000 τόνους το χρόνο, που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, κυρίως για να γίνει τσιμέντο. Το κανάλι του Σουέζ χτίστηκε με αυτό το συγκεκριμένο προϊόν της Σαντορίνης, για παράδειγμα.
Πολλοί παραθεριστές προτιμούν τη διαμονή στις παραλίες, Περίσσα και το Καμάρι και άλλοι τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και Οία, τις πόλεις πάνω στην καλντέρα, που είναι πολύ όμορφες και γεμάτες καφετέριες, καταστήματα και άλλα ενδιαφέροντα. Υπάρχουν λεωφορεία που πηγαίνουν στις παραλίες καθημερινά, και είναι πολύ καλύτερα να είσαστε στην πόλη το βράδυ και στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν μείνετε στο Μονόλιθο θα έχετε περισσότερη ησυχία.
Πλησιάζοντας στο νησί με πλοίο άμεσα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό το νησί δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Το νησί της Σαντορίνης είχε σχηματιστεί από τη λάβα κατά την έκρηξη ηφαιστείου στο 1660 π.χ.. Το κεντρικό τμήμα του ηφαιστείου βυθίστηκε στη θάλασσα και οδηγώντας στην εμφάνιση της Σαντορίνης όπως είναι σήμερα μαζί με τα γειτονικά νησιά Θηρασιά, Παλαιά και Νέα Καμένη.

Σήμερα, η Σαντορίνη είναι η μοναδική Καλντέρα ηφαίστειου στον κόσμο που κατοικείται. Σε αντίθεση με άλλα νησιά της Ελλάδας, οι πόλεις και τα χωριά είναι χτισμένα πάνω στου βράχους της Καλντέρας και από μακριά φαίνονται σαν το χιόνι πάνω σε πανύψηλες βουνοκορφές. Τα χρωματισμένα στρώματα των ηφαιστειακών πετρωμάτων είναι θεαματικά από μόνα τους: σοκολατί καφέ, σκουριασμένο κόκκινο, κίτρινο ώχρα, λευκό και κρεμ. Η γεωλογική μοναδικότητα όμως δεν είναι το μόνο πράγμα που καθιστά Σαντορίνη ένα μαγικό προορισμό για διακοπές.

Πολλοί έχουν διαβάσει για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματα που συμβαίνουν σ 'αυτό το νησί και ο σκεπτικιστής μπορεί να αναρωτηθεί το κατά πόσον το ηλιοβασίλεμα μπορεί πραγματικά να εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο εδώ και όχι από τα γειτονικά νησιά της Νάξου ή της Ίου και της Ανάφης. Ωστόσο, το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, από την Καλντέρα, πραγματικά είναι ένας μαγικός πίνακας με σκηνικό το ηφαίστειο. Τα χρώματα που αλλάζουν από το βαθύ κόκκινο στο κίτρινο το πορτοκαλί και μωβ, καθώς ο ήλιος βυθίζετε στο Αιγαίο και γίνεται χρυσοκόκκινος αντανακλώντας το φως στη θάλασσα και τα γύρω νησιά. Οι ανατολικές πλαγιές του νησιού είναι πράσινες και εύφορες, ακόμα και τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στους μεγάλους αμπελώνες, που αναπτύσσονται τόσο καλά στο εύφορο ηφαιστειακό έδαφος. Οι πλαγιές των βουνών που απλώνονται απαλά στα ανατολικά χρησιμοποιούν όλο το διαθέσιμο μέρος αυτής της εύφορης γης.

Ιστορία : Η Σαντορίνη παλιά ήταν στρογγυλό νησί, αλλά κατά τη διάρκεια του σεισμού το 15ο αιώνα π.Χ. πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί πιστεύουν ότι η Σαντορίνη, πραγματικά ήταν η Ατλαντίδα κάποτε. Ο Μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε μετά από αυτήν την έκρηξη, αλλά απ 'ότι φαίνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι κατόρθωσαν να διαφύγουν.
Το νησί έχει αλλάξει ονόματα μέσα από την ιστορία. Αρχικά είχε ονομαστεί Στρογγυλή, δεδομένου ότι έτσι ήταν το σχήμα του νησιού. Όταν ήρθαν οι Φοίνικες την ονόμασαν Καλλίστη και τελικά πήρε το όνομα Θήρα από τον πρώτο της ηγεμόνα Θήρα.

Ο Θήρας ήταν γιος του Θηβαίου ήρωα Αυτεσίων ο οποίος ήταν απόγονος του Κάδμου. Διετέλεσε αντιβασιλέας της Σπάρτης και υπεύθυνος για τα δίδυμα ανίψια του Προκλή και Ευρυσθένη. Όταν μεγάλωσαν τα ανίψια του, ο Θήρας μαζί με άλλους αριστοκράτες εγκατέλειψαν τη Σπάρτη και κατοίκησαν στη Σαντορίνη.


Οι Ρωμαίοι αρχικά χρησιμοποίησαν το νησί ως τόπο για τους εξόριστους, αλλά αργότερα βοήθησε στην οικοδόμηση του νησιού. Ο εκχριστιανισμός της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα. Το νησί λεηλατήθηκε συχνά και καταστράφηκε από τους πειρατές, το 1204 κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Ήταν περίπου τότε που το νησί πήρε το σημερινό του όνομα. Η πολιούχος του νησιού ήταν η Αγία Ειρήνη (Σαντα Ιρένι) και οι καθολικοί ναύτες την αποκαλούσαν Σανταρίνη - έτσι τελικά έγινε Σαντορίνη.

Το νησί καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1354, και για άλλη μια φορά στο 1397, αυτή τη φορά από την κατάκτηση των Τούρκων. Το 1821 η Σαντορίνη ένωσε τις δυνάμεις της με την ελληνική επανάσταση και στη συνέχεια το νησί απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Το 1956 συνέβη ένας φοβερός σεισμός που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο νησί. Πολλοί κάτοικοι στο Καμάρι προέρχονται από ένα χωριό που καταστράφηκε ολοκληρωτικά τότε.

Αξιοθέατα:Το Ακρωτήρι είναι μια αρχαία πόλη που θάφτηκε κάτω από τη γη, όταν το ηφαίστειο εξερράγη πριν από 3.500 χρόνια. Τα οικοδομήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να πούμε ότι είναι η Πομπηία της Ελλάδας. Οι αρχαιολόγοι είναι ακόμη στο στάδιο εκσκαφών, και ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός.

Αρχαία Θήρα: Η Αρχαία Θήρα βρίσκεται στην κορυφή της Νοτιοανατολικής κορυφής του ψηλότερου βουνού της Σαντορίνης, του Προφήτη Ηλία, ακριβώς πάνω από το Καμάρι. Εκεί ήταν ο αρχαίος οικισμός της Θήρας. Υπάρχει επίσης ένα εκκλησάκι από το 1100, η περιοχή είχε χρησιμοποιηθεί και από τούς Ρωμαίους σαν διοικητικό κέντρο. Ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή ξεκινά από το νότιο άκρο του όρμου στο Καμάρι στους πρόποδες του βουνού. Όσοι έχετε καλό αποθεματικό ενέργειας μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την κορυφή ακολουθώντας τον στριφογυριστό δρόμο. η ανάβαση παίρνει περίπου 45 λεπτά, αλλά ο ευκολότερος τρόπος είναι να ανεβείτε με αυτοκίνητο ή να πάτε με μίνι λεωφορείο που κάνει τη διαδρομή από το Καμάρι. Στο παρκινγκ θα βρείτε μία καντίνα, παγκάκια και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Από την Αρχαία Θήρα υπάρχει μια εκπληκτική θέα πάνω από την ανατολική ακτή της Σαντορίνης και τα παράκτια θέρετρα Καμάρι και Περίσσα. Αν σκοπεύετε να περπατήσετε ή να πάτε με το αυτοκίνητό σας, καλό είναι να πάτε εκεί πριν από τις 11 το πρωί, προτού φτάσουν πολλοί τουρίστες.

Στην Οία θα έχετε τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα, επίσης η Οία και τα Φηρά είναι εξαιρετικές πόλεις για περίπατο και ψώνια. Στα Φηρά υπάρχει λαογραφικό μουσείο, το φρούριο από τον Μεσαίωνα, δύο Μητροπόλεις, μια καθολική και μία Ορθόδοξη. Στη πόλη των Φυρών μπορείτε να πάτε στην εκκλησία του Αγ. Μηνά, η οποία είναι η εκκλησία που θα δείτε σε πολλές καρτ-ποστάλ της Σαντορίνης. Εάν πάτε στα Φηρά, το Σεπτέμβριο, υπάρχει ένα διάσημο φεστιβάλ κλασσικής μουσικής κάθε χρόνο. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε την παλιά πρωτεύουσα, Πύργο.

Μια καλή ιδέα είναι να πάτε σε μια από τις εκδρομές που προσφέρονται με καΐκια. Υπάρχουν ταξίδια στη δύση του ηλίου τα βράδια, και εκδρομές στο ηφαίστειο και στα νησιά Παλαιά Καμένη και Θηρασιά, όπου υπάρχει ένα μικρό γραφικό χωριό. Στα Φηρά μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Προϊστορικό Μουσείο όπου μπορείτε να δείτε αντικείμενα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, καθώς και πολλά αντικείμενα γλυπτικής που καλύπτουν την πλούσια σε ιστορικό παρελθόν Σαντορίνη, από την προϊστορική εποχή έως τη Νεολιθική, τη Μινωική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

Δραστηριότητες:  Στο Καμάρι και στον Καρτεράδο υπάρχουν γήπεδα τένις. Στην Περίσσα υπάρχει μίνι γκολφ, θαλάσσιο πάρκο, γκο καρτ και ρόλλερ σκέιτινγκ. Στα Φηρά και στο Καμάρι υπάρχουν γήπεδα για βόλεϊ και μπάσκετ. Υπάρχουν επίσης πολλά μέρη να πάμε ποδηλασία. Πολλοί απολαμβάνουν τις δύο ώρες περίπου περπάτημα από το Ημεροβίγλι στα Φηρά, που είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας νερό, αν και σήμερα οι δύο πόλεις με τη Φηροστεφάνι στη μέση είναι σχεδόν συνδεδεμένες. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες να κάνετε ιππασία. Η νυχτερινή ζωή είναι συγκεντρωμένη στο Καμάρι, στην Περίσσα και στα Φηρά. Μην ξεχάσετε τα περίφημα οινοποιεία του νησιού, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά της Σαντορίνης. Αν οδηγείτε θα δείτε σε πολλά σημεία πινακίδες με την ένδειξη "Δρόμοι Κρασιού".

Παραλίες :Στη Σαντορίνη όλες οι κύριες παραλίες έχουν πολλά θαλάσσια σπορ. Σε γενικές γραμμές, η Σαντορίνη έχει μεγάλες παραλίες κυρίως με μαύρη άμμο. Υπάρχουν επίσης πολλά ρεύματα και τα κύματα μπορεί να είναι πολύ μεγάλα ειδικά στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η Περίσσα και το Καμάρι είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες με όμορφο περιβάλλον και μαύρη άμμο. Αν αναζητάτε πιο ήρεμες παραλίες, είναι καλύτερο να πάτε στο Μονόλιθο, Βλυχάδα ή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Για κολύμβηση με αναπνευστήρα στο Αμμούδι.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση:  Η Σαντορίνη έχει μια ποικίλη νυχτερινή ζωή, και τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ βρίσκονται στα Φηρά, Περίσσα και το Καμάρι. Τα Φηρά είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέρος, εδώ δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία για ένα ποτό σε ένα από τα μπαράκια και τις καφετερίες προς την πλευρά της καλντέρας. Η καταπληκτική θέα, η χαλαρή ατμόσφαιρα και η απαλή μουσική θα σας δώσει μια αξέχαστη εμπειρία.

Φαγητό και Εστιατόρια :Μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα στη Σαντορίνη - από παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα μέχρι διεθνή γκουρμέ εστιατόρια. Δοκιμάστε το ντόπιο κρασί Βισάντο! Στα Φηρά από την πλευρά της Καλντέρας, υπάρχουν πολυάριθμα φαγάδικα, εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε κάθε είδους φαγητό από φθηνά σουβλάκια, γύρο και χάμπουργκερ μέχρι ακριβά και χλιδάτα εστιατόρια . Το ίδιο πλήθος από φαγάδικα και ρεστοράν θα βρείτε στην Οία, το Ημεροβίγλι και όλα τα άλλα θέρετρα του νησιού.

Ψώνια και αγορές :Η Σαντορίνη είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί, και ο αριθμός των πολυτελών γιοτ και κρουαζιερόπλοιων που σταματούν εδώ είναι πολύ υψηλός για ένα τόσο μικρό νησί, οπότε είναι οι τιμές είναι κάπως πιο ακριβές από άλλα νησιά. Πολλοί καλλιτέχνες ζουν εδώ, και μπορείτε να αγοράσετε πολύ πρωτότυπα αντικείμενα - ζωγραφισμένα με το χέρι όπως ομπρέλες, κεραμικά, κοσμήματα, είδη τέχνης κ.λπ. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εικόνες και ελαφρόπετρα .Αξίζει να αγοράσετε ντόπιο κρασί και ντόπια φάβα Σαντορίνης, καθώς και τοπικά τυριά και κάππαρη. Φυσικά, εάν παραμείνετε στη Σαντορίνη για αρκετό χρόνο και θα θέλατε να αγοράσετε καθημερινά είδη και τρόφιμα, υπάρχουν μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως το Λιντλ, μίνι μάρκετ, μανάβικα και κάθε είδους καταστήματα.

Συγκοινωνίες: Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί, και είναι εύκολες οι μετακινήσεις και έχει πολλοί καλούς δρόμους. Υπάρχουν λεωφορεία που σας μεταφέρουν στα περισσότερα σημεία, αλλά, βεβαίως, μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Υπάρχουν επίσης και πολλά ταξί. Το λιμάνι του Αθηνιού, όπου αράζουν τα πλοία είναι συνδεδεμένο με τα Φηρά και το υπόλοιπο νησί με ένα καλό δρόμο και θα βρείτε εδώ πλήθος από γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων καθώς και πολλούς ιδιοκτήτες πανσιόν, δωματίων και ξενοδοχείων που προσφέρουν διαμονή στο νησί. Το παλιό λιμάνι των Φηρών κάτω από την πόλη χρησιμοποιείται μόνο για τους επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια. Μπορείτε επίσης να κατεβείτε στο παλιό λιμάνι, σχεδόν 900 σκαλοπάτια, ή να πάτε με γαϊδουράκια. Υπάρχει επίσης ένα τελεφερίκ που είναι μια ωραία εμπειρία.

Δρομολόγια : Η Σαντορίνη έχει τη δικό της αεροδρόμιο για εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις. Η Σαντορίνη έχει συχνά δρομολόγια από Πειραιά. Το καλοκαίρι υπάρχουν πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς Σαντορίνη από Πειραιά 2-3 φορές την ημέρα και από Ραφήνα τέσσερις φορές την εβδομάδα, Ίο-Νάξο-Πάρο 2-3 φορές την ημέρα, δύο φορές την εβδομάδα από τη Σύρο, δύο φορές την εβδομάδα από Μήλο , Σίκινο - Φολέγανδρο 4 φορές την εβδομάδα, από Μύκονο καθημερινά, από Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα, και καθημερινά με Κρήτη. Το νησί συνδέεται επίσης αεροπορικώς με την Ρόδο και Ηράκλειο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Σε γενικές γραμμές, η Σαντορίνη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, εάν θέλετε να πάτε σε άλλα νησιά, αφού είναι συνδεδεμένη με τα περισσότερα κυκλαδονήσια.

σαντορινη ξενοδοχεια

Πληροφορίες για Σαντορινη

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 76  τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Αεροδρόμιο: ναί κωδικός:22860
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Κέντρο Υγείας: Φηρά: 22232, Οία: 71227
Σαντορινη διαμονη Αστυνομία (Φηρά): 22649
Ψηλότερο βουνό: Προφήτης Ηλίας 956 μ Ακτοφυλακή: 22239
Τιμές : Μεσαίες Ταξί 22555
Γραφείο Τουρισμού (Φηρά) 27111 (ΟΤΕ): 22399

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια