Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΠΑΤΜΟΣ

Η Πάτμος δεν είναι ένα μεγάλο νησί, αλλά είναι ένα από τα πιο γνωστά της Ελλάδας. Εδώ ο Αγ. Ιωάννης είχε το όραμα στο σπήλαιο και έγραψε την Αποκάλυψη, και αυτός είναι ο λόγος που η Πάτμο μερικές φορές ονομάζεται "Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου". Η Μονή του Αγίου Ιωάννη δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα, τη Χώρα και εμπνέει πίστη και αφοσίωση.

Ωστόσο, η Πάτμος έχει πάρα πολλές ομορφιές εκτός από τη φήμη της στον Χριστιανικό κόσμο. Υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες κατά μήκος της ακανόνιστης ακτογραμμής της Πάτμου, οι άνθρωποι καλλιεργούν φρούτα και ελιές στους λόφους και το τοπίο σας καλεί να κάνετε μεγάλες βόλτες γιατί υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε.

Η Πάτμος συμπεριλαμβάνεται σαν ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της, καθώς και η διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας που κτίστηκε τον μεσαίωνα και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης ήταν από τους βασικούς λόγους η Πάτμος είχε αυτή την σημαντική διεθνή διάκριση.

Στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον Δήμο της Πάτμου και το μοναστήρι διοργανώνουν ένα Διεθνές φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στον υπαίθριο χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, που διαρκεί 10 ημέρες με συμμετοχή από χορωδίες, ορχήστρες και άλλα μουσικά σύνολα από Ελλάδα και εξωτερικό που ερμηνεύουν έργα κλασσικής και σύγχρονης μουσικής που έχουν κοινό σημείο το θρησκευτικό συναίσθημα

Ιστορία :

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Πάτμος ήταν ένα δώρο από τον Δία για την κόρη του Άρτεμη, θεά του κυνηγιού και των νεαρών γυναικών. Η Άρτεμη λατρευόταν εδώ κατά την αρχαιότητα και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε στο μέρος του αρχαίου ναού.

Το νησί πιθανότατα κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους, και πέρασε από τις ίδιες αλλαγές όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Κατέβαλε φόρους στην Αθήνα του 5ου π.χ. αιώνα, και κατελήφθη από τους Μακεδόνες τον 4ο αιώνα π.χ., και στη συνεχεία από τους Ρωμαίους το 2ο αιώνα π.χ..

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν την Πάτμο ως χώρος εξορίας, και αυτός είναι ο λόγος που ο Άγιος Ιωάννης κατέληξε εδώ όταν εξοστρακίστηκε από το ρωμαίο κυβερνήτη της Μιλήτου επειδή έκανε κήρυγμα για τη χριστιανική πίστη το 95 μΧ, εδώ ο Άγιος έμεινε για δύο χρόνια. Το νησί είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί κατά βυζαντινά χρόνια και παραχωρήθηκε στον μοναχό Χριστόδουλο, που άρχισε να σχεδιάζει το μοναστήρι το 1088, από τον αυτοκράτορα του Βυζάντιου Αλέξιο Κομνηνό.

Τον 11ο αιώνα οι εργασίες για το μοναστήρι άρχισαν, και η εξουσία του επεκτάθηκε και πέρα από τα σύνορα του νησιού, σε τέτοιο βαθμό που η Πάτμος δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και τους Ενετούς. Το νησί είχε μόνο επιθέσεις από πειρατές.

Το 1912 στο νησί εισέβαλαν ιταλικές δυνάμεις, και απελευθερώθηκε το 1948.

Αξιοθέατα:Είτε σας ενδιαφέρει η ιστορία και η θρησκεία είτε όχι, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Πάτμου όπως και το σπήλαιο της Αποκάλυψης. Το πραγματικό του όνομα είναι Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και να μοιάζει με ένα τεράστιο φρούριο πάνω από την Χώρα. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα φρούριο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, δεδομένου ότι το νησί χρειάζονταν κάποια άμυνα στις επιθεσης των πειρατών.

Στη μονή μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία βυζαντινού ρυθμού διακοσμημένη με υπέροχες τοιχογραφίες και την βυζαντινή εικόνα του Αγίου Ιωάννη που δόθηκε στο μοναστήρι από τον Αλέξιο Κομνηνό, στην εκκλησία φυλάσσονται τα λείψανα του μοναχού όσιου Χριστόδουλου, αξίζει επίσης να δείτε το θησαυροφυλάκιο και το μουσείο. Τα δυο παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα το ένα στην Παναγία και το άλλο στον Όσιο Χριστόδουλο.

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης περιβάλλεται από το μοναστήρι, το οποίο ξεχωρίζει από το τοπικό λευκό του χρώμα. Λίγα σκαλοπάτια λαξευμένα στον βράχο οδηγούν τους επισκέπτες στην απλή πύλη προς το μοναστήρι. Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του μοναστηριού περνώντας μπροστά από τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου, Άγιου Αρτέμιου, και της Αγία Άννας που βρίσκεται δίπλα από το Ιερό Σπήλαιο.

Στο Σπήλαιο μπορείτε να δείτε ένα σταυρό χαραγμένο στο βράχο που σύμφωνα με την παράδοση, τον έφτιαξε ο Άγιος Ιωάννης καθώς και τη ρωγμή στην οροφή, όπου ο Ιησούς εμφανίστηκε σε αυτόν και του είπε για να γράψει την αποκάλυψη. Ο Άγιος υπαγόρευε το όραμά στο μαθητή του Πρόχωρο.

Το γυναικείο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στη Χώρα και μπορείτε να το επισκεφθείτε, το γυναικείο μοναστήρι Ευαγγελισμός είναι έξω από το χωριό.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, όπου θα έχετε μια φανταστική θέα καθώς είναι το υψηλότερο σημείο του νησιού (269 μ). Εάν είναι καθαρή η ορατότητα θα δείτε τους Λειψούς, τη Λέρο και πέρα έως την Τουρκία. Στο ύψωμα Καστέλι βρίσκονται τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού Φορά με τμήματα ενός οχυρωματικού τείχους και τα θεμέλια από τρεις πύργους. Τα θεμέλια ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα βρίσκονται κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου.

Κατά την επίσκεψη όλων των ανωτέρω ιερών χώρων, βεβαιωθείτε ότι είστε ντυμένοι σωστά: οι γυναίκες πρέπει να φορούν φούστες και να έχουν καλυμμένους τους ώμους και οι άνδρες να φορούν μακριά παντελόνια.

Σε γενικές γραμμές, η Χώρα είναι ιδανική για περιπάτους μέσα στα δαιδαλώδη δρομάκια που χτίσθηκαν έτσι για να κρατήσουν μακριά τους πειρατές, έχει δε πολλά ωραία σπίτια και λίγα καταστήματα. Στη χώρα επίσης βρίσκεται και η οικία και η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου που ήταν ένας από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας .

Δραστηριότητες: Το νησί έχει αρκετούς ανέμους από τη δυτική και βόρεια πλευρά και είναι ιδανικό για ιστιοσανίδα, η ενοικίαση αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου, είναι επίσης μια καλή ιδέα ώστε να μπορέσετε να εξερευνήσετε το νησί. Η Πάτμος έχει γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και οργανώνονται τουρνουά μπητς βόλεϊ. Υπάρχουν επίσης εκδρομές στα γειτονικά νησιά Λειψούς, Αρκιούς και Λέρο. Στον Γρικο μπορείτε να νοικιάσετε μικρό ιστιοφόρο.

Παραλίες :Υπάρχουν περίπου 20 παραλίες για να επιλέξετε στην Πάτμο. Εξερευνήστε τους μικρούς κολπίσκους για να βρει το δικό σας παράδεισο. Υπάρχουν παραλίες με βότσαλο και με άμμο. Οι γυμνιστές και όχι μόνο στην Ψιλή Άμμο, Η αμμώδης παραλία του Γρίκου μοιάζει με λίμνη, διότι μπροστά της υπάρχει το νησί Τραγονήσι και υπάρχουν επίσης δύο μικρές χερσόνησοι στο πλάι. Η παραλία Πέτρα είναι υπέροχη . Δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, η Διακοφτή και η Ψιλή Άμμος, όπου πάνε και γυμνιστές, είναι στα νοτιοδυτικά περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από τη Διακοφτή. Η μεγάλη παραλία του Κάμπου είναι από τις καλύτερες του νησιού. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται η παραλία Λιβάδι του Ποθητού . Στην περιοχή επίσης μπορείτε να βρείτε τις παραλίες του Απόλλωνα, τη Βάγια, τις Λεύκες και το λιβάδι των καλογέρων. Η παραλία Λάμπη είναι διάσημη για τα ποικιλόχρωμος βότσαλα. Άλλες παραλίες είναι ο Άγιος Νικόλαος και η Μερσίνη στα βορειοδυτικά. Μικρές παραλίες υπάρχουν στα νησάκια Χιλιομόδι , Κεδρονήσι και τον Άγιο Γεώργιο.

Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στον Άγιο Θεολόγο, το λιμάνι της Σκάλας, καθώς και στις αμμώδεις παραλίες του Μελόι, και στο Αγριολίβαδο 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Η Άσπρη είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία, και η παραλία Μερήκας είναι σε μικρή απόσταση από την Σκάλα

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Θα βρείτε μπαράκια, καφετερίες και ντισκοτέκ στη Χώρα και την Σκάλα. Η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρή από αλλού, αλλά μπορείτε να απολαύσετε κάποιες καλές νύχτες έξω.

Φαγητό και Εστιατόρια :Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και Σκάλα στη Χώρα, αλλά και στα μικρά χωριά στον Γρίκο και στον Κάμπο. Τοπικές σπεσιαλιτέ είναι διάφορα φαγητά με ψάρια και θαλασσινά όπως καλαμάρια γεμιστά με ρύζι μια γνωστή σπεσιαλιτέ και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, χταπόδι στα κάρβουνα και στιφάδο, καθώς και τοπικά γλυκά και τυριά.

Ψώνια και αγορές :Μπορείτε να βρείτε πολλά χειροποίητα αντικείμενα στο νησί, και υπάρχουν πολλά καταστήματα με έργα τέχνης. Τα πιο χαρακτηριστικά σουβενίρ έχουν να κάνουν με εικόνες του αγίου Ιωάννη που πωλούνται παντού.

Συγκοινωνίες: Υπάρχει ένα λεωφορείο στο νησιού που συνδέει την Χώρα με τη Σκάλα και τα άλλα χωριά. Τα ταξί είναι πολύ εύκολο να βρεθούν, και μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητα και μηχανάκια. Υπάρχει επίσης ένα καραβάκι που πηγαίνει σε πολλές παραλίες, εκτός και αν έχει πολύ αέρα.

Δρομολόγια :Υπάρχουν δρομολόγια από Πειραιά για Πάτμο με τα φεριμπότ Μπλουσταρ και την Αγούδημος. Η Πάτμος συνδέεται επίσης με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα με καταμαράν και ιπτάμενα δελφίνια, το καλοκαίρι το μικρό πλοίο Πάτμος Σταρ πηγαίνει σε Λειψούς και Λέρο. ένας γρήγορος τρόπος να έλθετε στην Πάτμο είναι με πτήση στη Λέρο που απέχει μόνο μισή ώρα περίπου με το καταμαράν. Με τα μεγάλα οχηματαγωγά η Πάτμος συνδέεται και με άλλα νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σάμο και την Τήνο.

ξενοδοχεια πατμος

Πληροφορίες για Πατμο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 2500 τοπικός κωδικός: 22470
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Κέντρο Υγείας:  31211
Αεροδρόμιο:: οχι Λιμεναρχείο: 31231
Ψηλότερο βουνό:Προφήτης Ηλίας, 269 μ Αστυνομία: 31303
Τιμές : Μεσαίες Τουριστικές Πληροφορίες:31666
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Ταξι 31225

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια