Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΝΑΞΟΣ

Η Νάξος είναι ένα νησί που έχει κάτι να προσφέρει σε όλους. Είτε αναζητάτε ένα μέρος για να χαλαρώσετε, να απολαύστε τη θάλασσα και τον ήλιο, ή απλά θέλετε να δειτε και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα, ή απλά για διασκέδαση. Η Νάξος είναι γενικά ενα πράσινο νησί, το μεγαλύτερο από τα κυκλαδονήσια και πολύ διαφορετική από τα γειτονικα νησια. Η μοναδικότητα της Νάξου οφείλεται στο ποικιλόμορφο τοπίο. Είναι ένα νησί με βουνά, πεδιάδες και καταπράσινα οροπέδια, ποτάμια και πηγές, σπηλιές και μεγάλες αμμουδιές. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά για ξένους και ντόπιους τουριστες και συνεπώς έχει μια καλή τουριστική υποδομή . Εντούτοις, το νησί δεν εχει χάση την ομορφιά του από τον τουρισμό, γιατί η κύρια τουριστική αγορά εστιάζεται μόνο στη Νάξο (Χώρα) και την γύρω περιοχή. Η Γεωργία και η κτηνοτροφια εξακολουθούν να είναι μια σημαντική πτυχή της τοπικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός του κρασιού ο Διόνυσος ηταν από τη Νάξο, και οι αρχαίοι Έλληνες είδαν σαν απόδειξη το γεγονός ότι πράγματι ηταν ενα πλούσιο και εύφορο νησί. Λόγω του πλούσιου εδάφους, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νάξου ασχολούνται με τη γεωργία. Υπάρχουν αλιείς, αλλά οχι τοσο πολλοί όσο σε άλλα νησιά.Ο τουρισμός είναι επίσης μια σημαντική πηγή εισοδήματος και ιδίως οι Σκανδιναβοί προτιμουν αυτό το νησί. Η Νάξος είναι φημισμένη για τα ύφαντά τους, έστω και αν αυτό το επάγγελμα δεν είναι τόσο κοινό πια. Το νησί επίσης έχει ένα ιδιαίτερο είδος άμμου που χρησιμοποιηται για αμμοχαρτο και εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Για διαμονή μπορείτε να διαλέξετε ενα απο τα πολυτελή ξενοδοχεία ή να μείνετε σε ένα χωριό όπου ο ρυθμός είναι αργός και ηρεμος.

Ιστορία : Πολλοί μύθοι στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τη Νάξο σε κάποιο σημείο. Ο Δίας, γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά μεγάλωσε στη Νάξο. Οι κάτοικοι της Νάξου τιμούσαν την λατρεία του, και ένας ναός έγινε προς τιμήν του στο βουνό Ζα (Δίας).

Όταν η ερωμένη του Δία Σεμέλη πέθανε πριν από τον τοκετό του παιδιού τους, ο Δίας πήρε το έμβρυο και να το εβαλε στο μηρό του. Όταν το μωρό, ο Διόνυσος, γεννήθηκε από τον μηρό του Δία στη Νάξο, οι νύμφες Φιλία, Κωρονίδα και Κλείδη τον μεγάλωσαν στο νησί,ετσι η Νάξος έγινε το αγαπημένο νησί του Διονύσου. Ο θεός έκανε το νησί εύφορο και πλούσιο σε αμπέλια.

Ένας άλλος μύθος είναι σχετικά με την Αριάδνη, την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Η Αριάδνη βοήθησε τον Θησέα να σκοτώσει το Μινώταυρο, και από φόβο για τον πατέρα της, έφυγε με τον ήρωα. Οταν σταμάτησαν στη Νάξο, ο Θησέας την εγκατέλειψε εκεί και όταν την είδε ο Διόνυσος, την έκανε γυναίκα του. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η Αριάδνη αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα βράχο, στη Χώρα. Η Νάξος ήταν ένα κέντρο για τα νησιά των Κυκλάδων από το 4000 έως 1100 π.Χ.. Η πρωτεύουσα ήταν πάντα η Χώρα της Νάξου, αλλά το ονομά της στα αρχαία χρόνια ηταν Καλίπολη . Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα, απο τον πρώτο της βασιλιά, τον Νάξο, αλλά το νησί ειχε διαφορετικά ονόματα, στην ιστορία του οπως: Dia ( Δία , Στρογγυλή και Διονυσία. Το νησί ειχε στενούς δεσμούς με την Σαντορίνη και τη Χαλκίδα, και μαζί ίδρυσαν την αποικία της Σικελίας την Νάξο το 734 π.Χ..

Το νησί ήταν γνωστό για τα γλυπτά που έγιναν εδώ. Ένα από τα πιο γνωστά έργα είναι τα λιοντάρια της Δήλου. Το ποσο πλούσιο ηταν το νησί μπορούμε να το διαπιστώσουμε απο τα αφιερώματα τών Ναξίων στη Δήλο.
Το 501 π.Χ. Νάξος βρισκόταν υπό την απειλή των Περσών, αλλά κατάφερε να τους κρατήσει μακριά. Έντεκα χρόνια αργότερα οι Πέρσες κατάφεραν να εισβάλουν στο νησί. το 479 π.Χ. η Νάξος έγινε μέλος της Δήλειας συμμαχίας, αλλά απεχώρησε το 466 π.Χ. Το νησί έγινε υποτελές στην Αθήνα μέχρι την ήττα από τους Σπαρτιάτες κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Η Νάξος κατελήφθη απο μεγάλες δυνάμεις του αρχαίου κόσμου, για άλλη μια φορά από τους Αθηναίους, στη συνέχεια τους Μακεδόνες, μετά από τους Αιγύπτιους και τελικά απο τους Ροδίτες. το 41 π.Χ. το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

Όταν οι Βενετοί εισέβαλαν στα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος αγωνίστηκε για σαράντα ημέρες στο Βυζαντινό Κάστρο του Απαλυρου, αλλά οι νησιώτες τελικά νικήθηκαν και η Νάξος έγινε το κέντρο του Δουκάτου του Αιγαίου κάτω απο την διοίκηση του Βενετού Μάρκου Σανούδου το 1207. Ο Δούκας έκανε εκεί ενα ισχυρό φρούριο και η Ενετοκρατία διήρκεσε 300 χρόνια. Κατά το 1564 εισέβαλαν στο νησί οι Τούρκοι, αλλά ουσιαστικά μόνο οι φόροι συλλέγονταν από εκείνη τη στιγμή. Η Βενετοκρατία επηρέασε το νησί και αυτό φαίνετε απο το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί καθολικοί στο νησί οπως και σε άλλα κυκλαδονήσια. Τον Μάιο του 1821 η Νάξος απελευθερώθηκε.

Αξιοθέατα:Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Νάξου είναι η μεγάλη πύλη λίγο έξω από τη Χώρα. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Πορτάρα, και είναι το πιο φωτογραφημένο μέρος στο νησί. Η πύλη χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. με διαταγή του τυράννου Λεγδάμου. Ήταν ναός του θεού Απόλλωνα, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Νάξου και Σάμου. Αργότερα, οι χριστιανοί έκτισαν ένα ναό στην κορυφή του ημιτελούς αρχαίου ναού. Η πολύ καλή στιγμή για να πάτε στην Πορτάρα είναι το απόγευμα όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε επίσης να δείτε από εδώ την Πάρο.

Τα μάρμαρα του ναού επίσης χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Κάστρου στη Χώρα. Το Κάστρο δεσπόζει στην παλιά πόλη και ολα τα μικρά δρομάκια οδηγούν εκεί . Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου επίσης αξίζει μια επίσκεψη. Βρίσκεται στο εμπορικό σχολείο και χρησιμοποιήθηκε απο τους καθολικούς μοναχούς σαν καθολικό σχολείο. Ο διάσημος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης έμεινε εδώ για λίγο.

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγ. Νικόδημου και Νεκταρίου που χτίστηκε το 1780-87, κατασκευάστηκε εν μέρει με αρχαία ερείπια. Στον ναό υπάρχει μια ανεκτίμητη Καινή Διαθήκη η οποία δόθηκε στην εκκλησία από την Αικατερίνη της Ρωσίας, σύμφωνα με την παράδοση.

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής πρέπει να χρησιμοποιούνταν σαν κρυφό σχολείο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ακριβώς έξω από το χωριό Γαλανάδο βρίσκεται ο Πύργος της Μπελόνιας. Μια επίσκεψη αξίζη και εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία είναι κατα το ημισυ Καθολική, και κατα το ήμισυ Ορθόδοξη. Στο χωριό Βίβλος ή Τρίποδες θα δείτε ανεμόμυλους. Στο χωριό Πρόμπονα αξίζη να δοκιμάσετε ένα καλό ντόπιο κρασί.

Στο χωριό Άνω Σαγρή είναι το μοναστήρι του Αγ. Ελευθερίου, που ήταν επίσης κρυφό σχολείο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ένα άλλο μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, και εδώ οι ανασκαφές δείχνουν ότι στο παρελθόν υπήρξε ναός του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Κάστρο του Απάλυρου.

Το χωριό Απείρανθος ονομάζεται επίσης μαρμάρινο χωριό, δεδομένου ότι πολλά κτίρια και δρόμοι εδώ είναι από μάρμαρο. Έχει πολλά όμορφα κτίρια, και μπορείτε να πάτε στο πύργο του Ζευγώλη από τον 17ο αιώνα και τον πύργο του Βαρδάνι. Υπάρχει επίσης ένα μικρό μουσείο εδώ με διάφορα ευρήματα από την ανατολική πλευρά του νησιού. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε το τοπικό κρασί.

Στο χωριό Φλεριό υπάρχει ένα άγαλμα του 7ου αιώνα που βρίσκεται στο έδαφος. Είναι ένας κούρος, με ύψος 6,40 μέτρα. Αν θέλετε αναρρίχηση στο βουνό Ζά, αυτό είναι το μέρος για να ξεκινήσετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε δύο ώρες περπάτημα από εδώ για να δείτε τα ερείπια του μοναστηριού του Φωτοδοτη. Η Βυζαντινή πρωτεύουσα της Νάξου ήταν η Χάλκη, και εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί βενετσιάνικα κάστρα, καθώς και το αρχαιότερο αποστακτήριο λεμονιού στο νησί.

Στο χωριό Μονή μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Θεοτόκου με τις παλιές αγιογραφίες. Το χωριό Κορωνίδα είναι το υψηλότερο χωριό του νησιού, χτισμένο σε 700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το χωριό Απολλωνας έχει τα ερείπια ενός αρχαίου ναού στον Απόλλωνα, με ενα άγαλμα 10 μέτρων που βρίσκεται στο έδαφος.

Από την Γαλήνη μπορείτε να πάτε στο μοναστήρι της Υψηλοτέρας Θεοτόκου που αποκαλείται επίσης Πύργος του Αγγελακοπούλου, το οποίο ήταν το επώνυμο του τελευταίου ιδιοκτήτη του κάστρου που εγινε μοναστήρι τον 17ο αιώνα. Από εδώ, οι άνθρωποι της Νάξου αγωνίστηκαν τους Ενετούς και τους πειρατές. Κοντά στον Άγιο Αρσένιο είναι ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα του Αγίου Ιωάννη, καθώς και η παλαιότερη εκκλησία του νησιού ο Αγιος Μάμας από τον 9ο αιώνα.

Δραστηριότητες:  Εκτός από όλα τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, υπάρχουν διάφορα θαλάσσια σπορ στις παραλίες του νησιού. Αν σας αρέσει το ψάρεμα, θα βρείτε οτι δεν είστε ο μόνος εδώ. Μια επίσης καλή ιδέα ειναι να πάτε εκδρομή σε ένα από τα γειτονικά νησιά. Ένα ταξίδι στην Δήλο είναι σίγουρα οτι πρέπει για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία και αρχαιολογία, δεδομένου ότι καλύπτεται με αρχαία ερείπια.

Παραλίες :Η Νάξος είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές στην παραλία. Πολλοί πιστεύουν ότι έχει τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα και υπάρχουν παραλίες με άμμο και παραλίες με βότσαλο. Βασικά, υπάρχουν τόσα πολλά μέρη να πάτε η να αναζητήσετε οι ίδιοι. Απο τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Νάξου είναι αυτές της Αγίας Άννας, του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Προκοπίου. Υπάρχει επίσης μια παραλία στη Χώρα, εάν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε την πόλη. Πολλοί πηγαίνουν για γυμνισμό στην Πλάκα. Η νότια ακτή είναι η πιο ήρεμη, οπότε αν φυσάει, είναι ο καλύτερος τόπος για να πάτε. Οι περισσότερες παραλίες είναι συνδεδεμένες με καλούς δρόμους, πλην εκείνων του Βορρά και του Νότου. Οσοι αγαπούν το σερφινγκ με ιστιοσανίδα προτιμούν την παραλία της Μικρής βίγλας η Αζάλα. Για οικογένειες με παιδιά, συνιστάται η Παραλία Σαχάρα, όπου έχει επίσης μια ποικιλία από θαλάσσια σπορ. Η παραλία Καστράκι είναι εξαιρετική για πικ νικ.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Η Νάξος εχει νυχτερινή ζωή που είναι αρκετά ετερόκλητη, μπαρ και κλαμπ παίζουν ελληνική ή ξένη μουσική. Τα περισσότερα από τα πάρτι γίνονται στη Χώρα, αλλά κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου η Αγία Άννα ειναι πολύ δημοφιλής. Οπως ειναι φυσικό και της μόδας θα βρείτε πολλά μπητς πάρτι που διοργανώνονται σε διάφορες παραλίες της Νάξου. Τα περισσότερα μπαράκια και καφετέριες θα τα βρείτε στη χώρα. Φυσικά η νυχτερινή διασκέδαση στη Νάξο δεν συγκρίνετε με άλλα νησιά οπως στη Μύκονο, η Κώ , αλλά δεν παυει να είναι αρκετά ζωντανή και ενδιαφέρουσα. 

Φαγητό και Εστιατόρια :Υπάρχουν πολλές επιλογές από εστιατόρια στο νησί της Νάξου, ιδιαίτερα στη Χώρα. Οι ταβέρνες στο λιμάνι είναι πολύ ωραίες, θα πρέπει επίσης να περπατήσετε και λίγο και να ανακαλύψετε όμορφες τοποθεσίες και φαγάδικα στα μικρά δρομάκια της πόλης. Πολλές ψαροταβέρνες θα βρείτε επίσης σε ολα τα γνωστά θερετρα του νησιού. Δοκιμάστε το ντόπιο κρασί και το λικέρ λεμονιού!

Ψώνια και αγορές :Η Νάξος από τα αρχαία χρόνια παρήγαγε εξαιρετικά κρασιά. Στην ελληνική μυθολογία ήταν το νησί του Διονύσου, θεού του ελληνικού κρασιού. Το τοπικό βοδινό κρέας και οι κατσίκες είναι νοστιμότατα λόγω της εκτροφής ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Το γάλα που προέρχεται από τα ζώα αυτά χρησιμοποιήτε για την παραγωγή των διάσημων τυριών της Νάξου, για παράδειγμα, γραβιέρα, ξυνότυρο, Μυτζήθρες, Ανθότυρο και κεφαλοτύρι που είναι όλα άριστα σε ποιότητα και γεύση. Το νησί παράγει επίσης υψηλής ποιότητας εσπεριδοειδή, (από τα οποία γίνεται το περίφημο λικέρ, κίτρο), ελαιόλαδο, πατάτες και σταφύλια. Η Νάξος εχει κάθε πρωί λαική αγορά κοντά στην Αγροτική Τράπεζα, όπου θα βρείτε τοπικά φρούτα και λαχανικά . Στη Νάξο μπορείτε να αγοράσετε υφάσματα και υφαντά, αντίγραφα αγαλματιδίων του Κυκλαδικού πολιτισμού, ελαιόλαδο, τυρί, μέλι, κρασί και λικέρ λεμονιού. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αντίκες και εικόνες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε δερμάτινα, κουβέρτες, ρούχα και κοσμήματα.

Συγκοινωνίες: Στην Νάξο υπάρχει ένα αρκετά καλό δίκτυο λεωφορείων που συνδέει τη χώρα με πολλές παραλίες και χωριά. Στη Νάξο επίσης θα βρείτε αρκετά ταξί και ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Οι δρόμοι της Νάξου είναι εκπληκτικά καλοί για ένα ελληνικό νησί.

Δρομολόγια : Υπάρχουν συχνά δρομολόγια Νάξο με οχηματαγωγά πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά σε όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών. Ο χρόνος που χρειάζεται από τον Πειραιά είναι περίπου 6 ώρες ή 3-4  ώρες για τα ταχύπλοα. Τα υδροπτέρυγα και καταμαράν σας πάνε στη Νάξο από Πειραιά σε περίπου 4 ώρες. Υπάρχει επίσης ένα μικρό αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα, την Κρήτη ή η Σαντορίνη. Η πτήση συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά από την Αθήνα.

ξενοδοχεια ναξος

Πληροφορίες για Ναξο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 448 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Αεροδρόμιο: ναί κωδικός:22850
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Κέντρο Υγείας: 23333, 23550
Ιντερνετ καφέ: ναι Λιμεναρχείο: 22939
Ψηλότερο βουνό: Ζα (Δίας) 1004μ ΚΤΕΛ: 22291
Τιμές : Μεσαίες Ταξί 22444
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Αστυνομία: 22100

χαρτης ναξου

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια