Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΙΚΑΡΙΑ

H Ικαρία είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά. Είναι πολύ ορεινό και έχει κάποια σημεία εντελώς απρόσιτα, το νησί έχει υπέροχες, πράσινες κοιλάδες, άγρια γεράκια και μερικές καταπληκτικές παραλίες.

Αν και δεν είναι ένα πολύ τουριστικό νησί, γενικά μπορείτε να βρείτε τα πάντα εδώ: θαλάσσια σπορ, νυχτερινή ζωή, καταστήματα και ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Οι κάτοικοι του νησιού ζουν από την αλιεία και τη γεωργία, καθώς και πολλοί εργάζονται σε πλοία ή εμπλέκονται στον τουρισμό. Το κρασί της Ικαρίας παράγεται από την από την αρχαιότητα και είναι από τα καλύτερα και πολύ δυνατό, δεν είναι παράξενο που ένα από τα χωριά του νησιού ονομάζεται Οινόη. Στην Ικαρία γίνονται συχνά πανηγύρια με γλέντι, φαγοπότι και χορό, τον γνωστό Ικαριώτικο.


Για αιώνες, οι κάτοικοι της Ικαρίας έζησαν μια πολύ απλή και απομονωμένη ζωή. Αυτό εξηγεί γιατί το νησί παραμένει μέχρι και σήμερα σχετικά ανεκμετάλλευτο. Οι Ικαριώτες έχουν έντονο το συναίσθημα της κοινότητας και της ανεξαρτησίας από παλιά. Το νησί αποκαλείται συχνά το κόκκινο νησί δεδομένου ότι η πλειοψηφία του είναι αριστεροί. Το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας των κομμουνιστών μετά το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου και αυτό εξηγεί την πολιτική τοποθέτηση των Ικαριωτών. Στην Ικαρία πέρασε χρόνια σαν εξόριστος και ο γνωστός έλληνας συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης. Η απομόνωση και η φτώχια ανάγκασαν πολλούς Ικαριώτες να ξενιτευτούν κυρίως στην Αμερική.

 Ιστορία :Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ικαρία είναι το νησί όπου ο Ίκαρος έπεσε και σκοτώθηκε, όταν το φτερά που είχε φτιάξει ο πατέρας του ο Δαίδαλος, από κερί, έλιωσαν όταν πήγε πολύ κοντά στον ήλιο, κατά τη διαφυγή τους από την Κρήτη και τον βασιλιά Μίνωα. Από τότε το νησί ονομάστηκε Ικαρία και η θάλασσα Ικάριο πέλαγος. το Ικάριο πέλαγος συχνά έχει τρικυμία και πάντα οι Δωδεκανήσιοι όταν ταξιδεύουν για Πειραιά η από Πειραιά ρωτούν τι ώρα περνάει το καράβι από το Ικάριο, γιατί σίγουρα θα βρουν κάποιο σκαμπανέβασμα εκεί, και όλα τα πλοία που πάνε για Δωδεκάνησα έχουν περίπου 3 ώρες πορεία μετά τη Μύκονο μέχρι να περάσουν το μπουγάζι του Ικάριου και να φτάσουν στη Πάτμο.

Το όνομα Ικαρία είναι πελασγικής προέλευσης γιατί σε γενικές γραμμές, τα τοπωνύμια στην Ελλάδα που αρχίζουν με ένα "I" έχουν προελληνικές ρίζες που προήλθαν από Πελασγικές φιλές που ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι.
Οι Ίωνες ήρθαν εδώ από τη Μικρά Ασία τον 9ο αιώνα π.χ., και τον 5ο αιώνα η Ικαρία μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες πολέμησε τους Πέρσες κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων.

Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα τον 2ο αιώνα π.Χ. και η Ικαρία έγινε τμήμα της αυτοκρατορίας, μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το νησί ανήκε στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ακριβώς όπως και τα άλλα νησιά στο υπόλοιπο του ελληνικού αρχιπελάγους, είχε συνεχώς επιθέσεις από πειρατές, και τον 13ο αιώνα την κατέλαβαν οι Γενουάτες. Το νησί κατόπιν το κατέλαβαν οι Ιωαννίτες ιππότες της Ροδου και το 1521 την κατέλαβαν οι τούρκοι. Το νησί εξεγέρθηκε τον Ιούλη του 1912 ενάντια στους τούρκους και απέκτησε την ανεξαρτησία του και τελικά ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα μερικούς μήνες αργότερα.

Αξιοθέατα: Σε γενικές γραμμές, η Ικαρία είναι ένα νησί που αξίζει να γνωρίσετε, δεδομένου ότι έχει κάποια πραγματικά ωραία χωριά και τις παραλίες.
Στον Άγιο Κηρύκο υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο. Στα Θέρμα υπάρχουν ιαματικές πηγές με ραδιούχα νερά που πολλοί επισκέπτονται για της θεραπεία ειδικά των ρευματισμών

Θέρμα υγεία είναι ένα θέρετρο με ραδιενεργά ζεστό πηγάδια, που πολλές επίσκεψη σε ίαση από διάφορες συνθήκες, όπως για παράδειγμα ρευματισμών ή την ατεκνία. Τα Θέρμα έχουν πολυκοσμία καθώς πολύ κόσμος από όλη την Ελλάδα έρχεται στην Ικαρία αποκλειστικά μόνο για τα λουτρά.

Η Μονή Ευαγγελιστρίας είναι ανοικτή στους επισκέπτες. Απλά βεβαιωθείτε ότι είστε ντυμένοι κατάλληλα: φούστες για τις γυναίκες και μακριά παντελόνια για τους άνδρες.

Στον Κάμπο υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο με διάφορα αντικείμενα από τις ανασκαφές στην περιοχή. Εδώ ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Ικαρίας η Οινόη , δεδομένου ότι η παραγωγή κρασιού ήταν σημαντική στο νησί.
Υπάρχει επίσης ένα παλαιό μοναστήρι εδώ που ονομάζεται Θεοκτίστης. Στο Νάς μπορείτε να δείτε από τα αρχαία ερείπια ενός ναού αφιερωμένο στην Άρτεμη. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και κάμπινγκ για οσους αρέσουν οι διακοπές σε κάμπινγκ.

Δραστηριότητες: Υπάρχουν θαλάσσια σπορ στο νησί, και το ψάρεμα με το ψαροντούφεκο είναι επίσης πολύ καλή ιδέα καθώς και οι καταδύσεις. Απολαύστε τα ζεστά λουτρά στα Θέρμα κάντε εκδρομές στην μαγευτική φύση. Φέρτε ένα ζευγάρι κιάλια αν σας ενδιαφέρουν να παρατηρήσετε τα πτηνά. Το νησί είναι ιδανικό επίσης για πεζοπορία και αναρρίχηση

Παραλίες :Στη Ικαρία υπάρχουν πολλές και ωραίες αμμώδεις παραλίες. Μπορείτε να βρείτε αρκετές εντελώς απομονωμένες, αλλά υπάρχουν και πιο προσιτές παραλίες όπως αυτές στον Αρμενιστή, στον Κάμπο και Εύδηλο.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Η Ικαρία δεν είναι νησί για άγρια πάρτι και κλάμπινγκ, αλλά μπορείτε να βρείτε μερικά ωραία μέρη στον Άγιο Κηρυκο και στον Αρμενιστή. Ο Αύγουστος έχει μεγάλη ζωντάνια και η νυχτερινή ζωή πραγματικά ανάβει, υπάρχει ακόμη και μια ντίσκο στον Αρμενιστή. Στο νησί επίσης γίνονται αρκετά γλέντια με τοπικούς χορούς.

Φαγητό και Εστιατόρια : Στην Ικαρία οι περισσότερες ταβέρνες βρίσκονται στον Άγιο Κηρυκο και στον Αρμενιστή, και αν έχετε κουραστεί από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, υπάρχουν επίσης μερικά εστιατόρια με ιταλική κουζίνα. Δοκιμάστε το ντόπιο κόκκινο κρασί που παράγεται εδω από τα αρχαία χρόνια και είναι πολύ καλό.

Ψώνια και αγορές :Θα βρείτε πολλά καταστήματα του νησιού, όπου πωλούν τα πάντα, από ρούχα και παπούτσια μέχρι σουβενίρ και παραδοσιακά χειροτεχνήματα. Το κρασί της Ικαρίας είναι ένα πολύ καλό αναμνηστικό.

Συγκοινωνίες: Υπάρχει ένα τοπικό λεωφορείο που συνδέει πολλά χωριά, αλλά κατά τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν θα πρέπει να πάρετε ταξί από την πρωτεύουσα για τον Αρμενιστή. Υπάρχουν επίσης μερικά γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, και υπάρχουν πλοιάρια που μπορούν να σας πάνε στα Θέρμα απο τον Άγιο Κήρυκο και σε μερικές παραλίες.

Δρομολόγια :Υπάρχουν πολλές πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα για Ικαρία, αλλά το νησί συνδέεται επίσης με υδροπτέρυγα πλοία με τη Σάμο, την Πάτμο, την Κω, Κάλυμνο και τη Νάξο, καθώς και με πλοία από τον Πειραιά της γραμμής Σάμου.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ

Ξενοδοχείο Καισι
Άγιο Κήρυκος Τηλ:2275032540

Ξενοδοχείο Άννα
Άγιο Κήρυκος Τηλ:2275022274

Ξενοδοχείο Καρράς
Άγιο Κήρυκος Τηλ:2275022494

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΑ ΘΕΡΜΑ

Ξενοδοχείο Ανθεμις
Θέρμα Ικαρία Τηλ:2275023156

Ξενοδοχείο Γαλήνη
Θέρμα Ικαρία Τηλ:2275022530

Ξενοδοχείο Οινόη
Θέρμα Τηλ:2275023159

Ξενοδοχείο Αστέρια
Θέρμα Τηλ:2275022095

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ

Ξενοδοχείο Δαίδαλος
Αρμενιστής Τηλ:2275071390


Το ξενοδοχείο Κάβος Μπέη Είναι χτισμένο σε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ και βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ικαρίας, ακριβώς πάνω στο κύμα και με υπέροχη θέα στη θάλασσα του Αιγαίου.

ξενοδοχεια στην ικαριαΤο ξενοδοχείο είναι χτισμένο σε 6 επίπεδα στην πλαγιά ενός λόφου, έτσι ώστε μπορείτε να επωφεληθείτε από την εξαιρετική θέα. Από τις βεράντες των δωματίων μπορείτε να θαυμάσετε την γαλάζια θάλασσα και τον ουρανό, μπορείτε να κάντε και καταδύσεις σε μία από τις 2 πισίνες του ξενοδοχείου με αλμυρό νερό.

Εξερευνήστε το νησί της Ικαρίας με πεζοπορία μέσα από τα μονοπάτια, ή επισκεφθείτε το όμορφο ψαροχώρι Γιαλισκάρι. Το ξενοδοχείο διαθέτη ιντερνέτ καφέ, και μπορείτε να απολαύσετε σνακ και ποτά στο μπαρ της πισίνας. Το Κάβος Μπει διαθέτη δωμάτια για μη καπνίζοντες, ευκολίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, ασανσέρ, κλιματισμό, κήπο και 24 ώρες ρεσεψιόν , υπάρχει επίσης και χώρος για παρκινγκ.

Πληροφορίες για Ικαρια

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 10000 κωδικός:  22750
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές: ναι Νοσοκομείο: 22330
Ιντερνετ καφέ: ναι Λιμεναρχείο:  22207
Ψηλότερο βουνό:Μέλισσα, 1033 m Αστυνομία 22222
Τιμές : Μεσαίες Τουριστικές Πληροφορίες:22346
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία:

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια