Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Η Φολέγανδρος είναι ένα από αυτά τα μικροσκοπικά, ήσυχα νησιά όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Είναι το κλασσικό πρωτότυπο για το τυπικό ελληνικό νησί, με καθαρά νερά, λευκά σπίτια και μικρούς δαιδαλώδης δρόμους.
Ακόμη και αν αυτό το νησί ανήκει στην "ήρεμη" κατηγορία νησιών, η Φολέγανδρος ειναι εξαιρετικά απασχολημένη απο τουρισμό κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Για τους λίγους ντόπιους αυτό είναι μια ευλογία, αφού κρατάει ζωντανό το νησί τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με την αλιεία και τη γεωργία και τα επιπλέον χρήματα που φέρνει ο τουρισμός, τους κάνει να είναι σε θέση να μένουν στο νησί και το χειμώνα επίσης.
Η Φολέγανδρος είναι απότομο και βραχώδες νησί και είναι ένα δύσκολο μέρος για εκείνους που επιθυμούν να διερευνήσουν τη «φύση. Σίγουρα αξίζει να κάνετε πολλούς περιπάτους με τα πόδια εδώ, η δραματική φύση και η θέα, θα σας δώσουν κάτι να θυμόσαστε.

Ιστορία : Η ιστορία του νησιού δεν είναι πολύ αρκετά γνωστή σε λεπτομέρειες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικήθηκε από πολύ νωρίς. Την 2η χιλιετία π.Χ. πιθανότατα δοιηκήθηκε απο τούς Μινωιτές Κρητικούς. Αργότερα, τον 8ο αιώνα π.Χ., το νησί κατοικήθηκε από τους Δωριείς.

Το νησί ειχαι την ίδια μοίρα με όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων στο 13ο αιώνα μ.Χ., όταν οι Βενετοί εισέβαλαν στην περιοχή και έκαναν το Δουκάτο τους με κέντρο τη Νάξο.

Αυτό διήρκεσε για περισσότερα από 400 χρόνια, μέχρι οι Τούρκοι κατέκτησαν την Ελλάδα. Η Φολέγανδρος απελευθερώθηκε κατά τον 19ο αιώνα μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας μαζί με τα άλλα κυκλαδονήσια.

Αξιοθέατα:Το νησί έχει τρία βασικά χωριά, που αξίζει να τα επισκεφθείτε. Η πρωτεύουσα είναι η Χώρα, η οποία είναι ενα χωριό δίχως κίνηση απο τροχοφόρα με πολλές ταβέρνες και τα καταστήματα. Εδώ, βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο ήταν μια περιοχή της πόλης χτισμένη σαν φρούριο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της Θεοτόκου ακριβώς πάνω από τη Χώρα, η οποία έχει μια εικόνα που λέγεται οτι έχει κάνει πολλά θαύματα.
Στην Άνω Μεριά υπάρχει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο για το νησί. Στο χωριό αυτό ζούν οι περισσότεροι αγρότες του νησιού και είναι εντυπωσιακό το ότι βλέπετε ζώα παντού.
Το Καραβοστάση είναι το λιμάνι, και εδώ θα βρείτε πολλά εστιατόρια και λίγες παραλίες.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Χρυσό Σπήλαιο, την Χρυσοσπηλιά, αλλά μόνο με καραβάκι.

Δραστηριότητες:Η Φολέγανδρος αποτελεί τον ιδανικό χώρο για Κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις, ιδανικός τόπος για ψάρεμα και λίγο χαλαροση. Κάποιοι ισως προτιμήσουν βόλτες στην απότομη φύση, και άλλοι ακόμη και τζόγκινγκ. Υπάρχουν συνήθως γύρω από το νησί μικρές εκδρομές με καίκι.

Παραλίες :Στη Φολέγανδρο θα βρείτε αρκετούς όρμους με παραλίες που μπορείτε να πάτε με τα πόδια η με τα εκδρομικά σκάφη. Οι παραλίες είναι αμμώδεις και με βότσαλα. Η Αγκάλη είναι μια ωραία αμμουδερή παραλία με συγκοινωνία, και ο Αγ. Νικόλαος είναι πολύ όμορφη παραλία, όπου υπάρχουν αρκετοί γυμνιστές.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Η Φολέγανδρος δεν είναι νησί για αγριο ξενύχτη και νυχτερινή ζωή, αλλά στη Χώρα θα βρείτε μερικά μπαρ. Οι περισσότεροι παραθεριστές εδώ προτιμούν να τρώνε αργά και στη συνέχεια να κάθονται σε ταβέρνες για χαλάρωση με ρετσίνα και ουζάκι.

Φαγητό και Εστιατόρια : Σε αυτό το νησί κυριαρχή το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται στη Χώρα ενώ στο Καραβοστάσση θα βρείτε αρκετές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, και στην Άνω Μεριά επίσης υπάρχουν κάμποσα φαγάδικα.

Ψώνια και αγορές :Τα περισσότερα καταστήματα είναι στη Χώρα, και πωλούν τα συνηθισμένα αναμνηστικά, καθώς και εικόνες και χειροποίητα ζωγραφισμένα κεραμικά.

Συγκοινωνίες: Η Χώρα, η Άνω Μεριά, η Αγκάλη και το λιμάνι είναι συνδεδεμένα με λεωφορεία, που ομως δεν έχουν συχνά δρομολόγια. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, αλλά ένα μοτοποδήλατο είναι πολύ πιο χρήσιμο. Υπάρχουν επίσης λίγο εκδρομικά σκάφη που θα σας πάνε σε κάποιο από τους όρμους και τις παραλίες του νησιού.

πως θα πάτε στη Φολέγανδρο - δρομολόγια : Μπορείτε να πετάξετε προς ένα από τα άλλα κυκλαδονήσια, όπως τη Νάξο, τη Μύκονο και Σαντορίνη και να πάρετε το πλοίο από εκεί. Υπάρχουν επίσης πορθμεία απο το το λιμάνι του Πειραιά.

εισητηρια δρομολογια

Πληροφορίες για Φολεγανδρο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 800 κωδικός: 22860
Τράπεζες ΑΤΜ: Κέντρο Υγείας: 41222
Ιντερνετ καφέ: Λιμεναρχείο: 41530
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία: 41249
Τιμές : φτηνές Τουριστικές Πληροφορίες: 41430
Ένοικιαζωμενα δωμάτια Καμπινγκ 41240

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια