Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΕΥΒΟΙΑ

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη, και έχει πολλά να προσφέρει. Είναι εξαιρετικό μέρος για οδήγηση, δεδομένου του ότι υπάρχουν πολλά χωριά και ενδιαφέροντα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές ωραίες παραλίες, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορείτε να απολαύσετε πραγματική ειρήνη και ηρεμία, ή ξέφρενη νυχτερινή ζωή.

Η Εύβοια είναι νησί για διακοπές τόσο κατά τη χειμερινή όσο και τη θερινή περίοδο. Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο το οποίο είναι πολύ δημοφιλές, καθώς και παραλίες για θαλάσσια σπορ, ψάρεμα, καταδύσεις και φυσικά κολύμπι.

Ιστορία : Η Εύβοια είχε κατοικηθεί ήδη από την προϊστορική εποχή. Ο πιο σημαντικός οικισμός του νησιού απο νωρίς έγινε η σημερινή Χαλκίδα, καθώς ήταν ο πλησιέστερος τόπος με την ηπειρωτική χώρα και είχε φυσικούς πόρους όπως τον χαλκό καθιστώντας έτσι την πόλη ένα εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας. Το όνομα Εύβοια σημαίνει «πλούσια σε βοοειδή».

Κατά τον 5ο αιώνα ήταν η Εύβοια ήταν μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας εναντίον των Περσών, και ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της ήταν η Ερέτρια που βοήθησε την αποικία της Μιλήτου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Ιωνία το 499 π χ. Όταν όμως απέτυχε, ο πόλεμος με τους Πέρσες ήταν αναπόφευκτος. Η Ερέτρια καταστράφηκε από τους Πέρσες, επτά χρόνια μετά την εξέγερση. Τον 4ο π.χ. αιώνα ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και η Φιλοσοφική Σχολή της Ερέτριας ιδρύθηκε εδώ.
Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν τον 3ο και 2ο αιώνα π.χ. και η Εύβοια έγινε υποτελής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου πολλές εκκλησίες και μοναστήρια χτίστηκαν στο νησί, και διατηρήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές, ακόμη και αν μερικά μέρη του νησιού υπέφεραν από πειρατικές επιδρομές από καιρό σε καιρό.
Οι Βενετοί ήρθαν τον 13ο αιώνα, και η Εύβοια έγινε το πεδίο μάχης μεταξύ Ενετών και Τούρκων, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού.
Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε το 1821, και ο λαός της Εύβοιας πολέμησε σκληρά κατά τους καταπιεστές.

Αξιοθέατα:Η πρωτεύουσα της Εύβοιας, η Χαλκίδα, ήταν η πρωτεύουσα από την αρχαιότητα. Είναι σήμερα μια σύγχρονη πόλη, με πολλά καταστήματα, τράπεζες, μπαρ, εστιατόρια και υπηρεσίες. Εδω βρίσκεται η γέφυρα του Ευρίπου με το ενδιαφέρων φυσικό φαινόμενο της παλίρροιας και άμπωτης όπου κάθε 6 ώρες τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση απο βορρά προς νότο και το αντίθετο. Εδώ, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα ενδιαφέρων αρχαιολογικό μουσείο και να δείτε τα ερείπια αρχαίων ναών, καθώς και ένα φρούριο του 15ου αιώνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εύβοιας είναι η Ερέτρια, που ήταν επίσης ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην αρχαία Ελλάδα. Περιλαμβάνει επίσης ένα αρχαιολογικό μουσείο, και μπορείτε να δείτε τα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου, , αρχαία οικοδομήματα και ναούς.

Η Κύμη βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε ένα λαογραφικό μουσείο, καθώς και αρχαία ερείπια και ένα Βυζαντινό μοναστήρι. Η Κύμη είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Εύβοιας γνωστή για τα περίφημα ξερά σύκα Κύμης. Η Λίμνη είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα πόλη. Εδώ, μπορείτε να επισκεφθείτε το γυναικείο μοναστήρι της Γαλατάκης, και να δείτε αρχαία.

Η Αιδηψός ήταν από την αρχαιότητα τόπος για ιαματικά λουτρά, εδώ μπορείτε να απολαύσετε τα ιαματικά λουτρά. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την τοποθεσία της αρχαίας πόλης.

Υπάρχουν εκατοντάδες χωριά για να επισκεφθείτε την Εύβοια, η Παλαιοχωρα έχει ένα ενδιαφέρον σπήλαιο, όπως επίσης και πολλά κατάλοιπα από την αρχαιότητα. Στην Άνω Ποταμιά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο που χτίστηκε από τους Φράγκους κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Στις Ρουβιές υπήρξε ένα μαντείο αφιερωμένο στον Απόλλωνα, και εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε μια ενδιαφέρουσα Μονή του Γέροντα Δαβίδ. Στους Ωρεούς υπάρχει ενα άλλο φρούριο που χτίστηκε από τους Φράγκους, και στη γύρω περιοχή είναι πανέμορφη πεδιάδα της Ιστιαίας . Στα Γιάλτρα υπάρχουν πηγές με ιαματικά νερά. Υπάρχουν ραδιενεργά λουτρά επίσης στα Θερμά. Η Στενή ειναι ενα ωραίο μέρος για εκδρομές.

Δραστηριότητες:Εκτός από την εξερεύνηση αυτού του καταπληκτικού νησιού, υπάρχουν επίσης αρκετά σημεία για θαλάσσια σπορ στην Χαλκίδα, Νέα Στυρα και κοντά στη Κύμη το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα μπορείτε να κάνετε σκι στο όρος Δίρφυς. Μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία ή ορειβασία και να απολάψετε τα ιαματικά λουτρά σε αρκετά σημεία της Εύβοιας.

Παραλίες :Υπάρχουν πολλές παραλίες γύρω από το νησί. Απλά να αναφέρουμε μερικές: το Αρτάκη, Νέα Στύρα, Κύμη, Αγκάλη, Αγιόκαμπος και του Αγίου Γεωργίου.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μπαρ και κλαμπ στα περισσότερα θέρετρα της Εύβοιας, η Χαλκίδα είναι το καλύτερο μέρος για οσους θέλουν νυχτερινή διασκέδαση, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Εύβοια. Μην περιμένετε άγρια πάρτι και ξέφρενη διασκέδαση όπως σε άλλα νησιά όπως στην Κω και στην Ιο. Θα βρείτε επίσης πολλά μπαρ στα διάφορα χωριά γύρω από το νησί.

Φαγητό και Εστιατόρια :Η Εύβοια είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα παραδοσιακό νησί, θα βρείτε σχεδόν σε κάθε χωριό τουλάχιστον μία τοπική σπεσιαλιτέ. Συνήθως σε πολλά εστιατόρια, μπορείτε να πάτε στην κουζίνα για να δείτε τι υπάρχει. Στην Εύβοια θα βρειτε μπόλικες ψαροταβέρνες και φρέσκο ψάρι δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί ψαρότοποι στον Ευβοϊκό κόλπο και στην πλευρά του Αιγαίου.

Ψώνια και αγορές :Στη Χαλκίδα και την Ερέτρια μπορείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε, και στα γύρω χωριά θα βρείτε πολλά ωραία πράγματα απο τα παραδοσιακά καταστήματα. Είναι μια πολύ καλή ιδέα να ρωτήσετε ποιο είναι το συγκεκριμένο προϊόν του χωριού και να το αγοράσετε ως αναμνηστικό..

Συγκοινωνίες: Υπάρχει ένα εκτεταμένο και καλό οδικό δίκτυο στην Εύβοια, μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Χαλκίδα και να εξερευνήσετε την Εύβοια. Από την Χαλκίδα υπάρχουν, επίσης, πολλά λεωφορεία που σας πάνε στις περισσότερες πόλεις και θέρετρα.

Προσβαση : Η Εύβοια είναι συνδεδεμένη με την ηπειρωτική χώρα με την κινητή γέφυρα του πορθμού του Ευρίπου. Υπάρχουν, επίσης, πλοία, λεωφορεία και μια σιδηροδρομική γραμμή. Απο Αθήνα με αυτοκίνητο είναι περίπου 1 ώρα απόσταση (Αθήνα-Χαλκίδα = 88 χιλιόμετρα). Η Κύμη έχει δρομολόγια με οχηματαγωγά πλοίων, από και προς το Βόλο, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκύρο, την Καβάλα, τη Σκιάθο και τη Λήμνο.

 Χαρτης Ευβοιας

Πληροφορίες για Ευβοια

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος:  175 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 215.136 τοπικός κωδικός: Ερέτρια: 22990, Χαλκίδα: 22210
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές, ναι Νοσοκομείο Χαλκίδας 22210 21901
ΙΑεροδρόμιο οχι Λιμεναρχείο: 22220/22606 (Κύμη)
Ψηλότερο βουνό: Δίρφης, 1745 μ Αστυνομία: 27777
Τιμές : Μεσαίες Τρένα: 2105222491 (κεντρικά Αθήνας)
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Λεωφορεία: 2108317153 (κεντρικά Αθήνας)

χαρτης Ευβοιας

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια