Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

Το Αγαθονήσι είναι ένα μικρό νησί, ήσυχο και ειρηνικό μόνο με γαϊδουράκια και κοκόρια να σε ξυπνάνε το πρωί αφού είναι σχεδόν ελεύθερο από κυκλοφορία.

Οι νησιώτες ζουν κυρίως από την αλιεία και περίπου 800 τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι. Οι ντόπιοι έχουν περάσει συχνά δυσκολίες λόγω της φτώχειας και της απομόνωσης, αλλά είναι ζεστοί και φιλικοί και θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας αμέσως μόλις φτάσετε

Ιστορία :Το νησί αρχικά λεγόταν Τραγέα η Νετούσα, και πήρε το σημερινό της όνομα από έναν ιερέα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η λέξη "Αγάθος" είναι καλός ή εύπιστος, και μια κοινή μετάφραση είναι το «Νησί με την καλή καρδιά".

Το Αγαθονήσι βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, και αυτό είχε συνέπειες για το μικρό νησί στην ιστορία του. Αρχικά, ήταν ένας τόπος για τους εξόριστους κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου και είχε συνεχώς επιθέσεις από πειρατές, το Αγαθονήσι δεν είχε μια οργανωμένη κοινότητα μέχρι τον 19ο αιώνα.

Μέχρι τότε, ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία, απο τον 16ο αιώνα, αλλά οι Τούρκοι δεν έμειναν ποτέ στο νησί.

το Αγαθονήσι καταλήφθηκε από ιταλικά στρατεύματα το 1922 και δεν απελευθερώθηκε παρά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη δεκαετία του 1980, το νησί πήρε τελικά ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνικές γραμμές

Αξιοθέατα:Το νησί δεν έχει ειδικά αξιοθέατα εκτός από μια δυο μικρές εκκλησίες. Υπάρχουν τρία χωριά στο νησί, εκτός από το λιμάνι του Αγ. Γεωργίου, το Καθολικό, ένα σχεδόν εγκαταλειμμένο ψαροχώρι, το Μεγάλο Χωριό, όπου ζουν οι περισσότεροι νησιώτες, και το Μικρό Χωριό.

Δραστηριότητες: Το Αγαθονήσι είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε, φέρτε μαζί μερικά καλά βιβλία για διάβασμα, ψαροντούφεκο, εφοδιαστείτε με μάσκα και αναπνευστήρα για εξερεύνηση του πλούσιου βυθού και ίσως ένα καλάμι ψαρέματος. Είναι επίσης ωραίο νησί για πεζοπορία.

Παραλίες :Υπάρχουν πολλοί μικροί κόλποι που μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να μείνετε στην παραλία του Αγ. Γεωργίου. Όρμος Κοχύλα είναι μια όμορφη παραλία.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Μόνο μια-δυο ταβέρνες, όπου μπορείτε να μείνετε μέχρι αργά και απλώς απολαύσετε τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Στο Μεγάλο Χωριό υπάρχουν και μερικά καφενεία. Αν σκεφθείτε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν εδώ, αυξάνετε από περίπου τουρίστες που έρχονται στο νησί κάθε χρόνο, δεν είναι και άσχημα.

Φαγητό και Εστιατόρια : Στο Αγαθονήσι θα βρείτε καλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Δοκιμάστε τα τοπικά μπιζέλια.

Ψώνια και αγορές :Στο Μεγάλο Χωριό μπορείτε να πάρετε κάποια αναμνηστικά όπως χειροποίητα κεραμικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μερικά καρτ-ποστάλ και κρασί.

Συγκοινωνίες: Μόνο με τα πόδια! Μπορεί να βρείτε έναν από τους ψαράδες να σας ξενάγηση με το καΐκι αλλά μάλλον δύσκολο λόγο της απαγόρευσης από τις λιμενικές αρχές για επιβάτες σε επαγγελματικά καΐκια.

Δρομολόγια : Το Αγαθονήσι δεν έχει κατευθείαν σύνδεση με πλοίο από τον Πειραιά. Μπορείτε να πάρετε από Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς και Σάμο το μικρό οχηματαγωγό Κάλυμνος τέσσερεις φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να πάτε αεροπορικώς στην Κω και με ιπτάμενο δελφίνι από εκεί στα άλλα νησιά που έχουν δρομολόγια για το Αγαθονήσι . Να είστε προσεκτικοί με την αποχώρηση, είναι πιθανόν καλύτερα να αφήσουμε το Αγαθονήσι μία ή δύο ημέρες πριν, δεδομένου ότι μπορεί να έχει αέρα και το δρομολόγιο να ακυρωθεί.

δρομολογια

Πληροφορίες για το Αγαθονήσι

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 13 τ. χιλ. Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 100 κωδικός: 22470
Τράπεζες ΑΤΜ: Γιατρός: 23797
Ιντερνετ καφέ: οχι Λιμεναρχείο: 23770
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία:
Τιμές : Μεσαίες Τουριστικές Πληροφορίες:
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία:

`
 
www.athensguide.org 2013
νησια