www.athensguide.org
πληροφοριες παραλιες εστιατορια συγκοινωνιες πληροφοριες ιστορια δραστηριοτητες διασκεδαση αγορες δρομολογια

ΘΑΣΟΣ

Η Θάσος είναι ένα από τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου. "Πράσινη" είναι συνήθως το πρώτο επίθετο που θα ακούσετε αν ρωτήσετε οποιονδήποτε που έχει πάει στη Θάσο. Και είναι αλήθεια δεν έχει τόσα πολλά νησιά στην Ελλάδα με αυτή την πλούσια βλάστηση.

Το νησί της Θάσου έχει πλούσια ιστορία και αρχαιολογικά μνημεία, υπέροχες παραλίες, ποικιλία πραγμάτων να κάνουμε και φιλικούς ανθρώπους. Η Θάσος έχει γίνει ένα από αυτά τα νησιά που οι παραθεριστές επιστρέφουν κάθε χρόνο. Λόγω του ότι η Θάσος είναι ένα πολύ δημοφιλές νησί για τους Έλληνες, η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών και του φαγητού είναι υψηλές. Στη Θάσο θα βρείτε ένα καλό μείγμα από το σύγχρονο και το παραδοσιακό.

Πολλοί από τους ντόπιους είναι γεωργοί και ψαράδες, αλλά από καιρό που βρέθηκε το πετρέλαιο στη θάλασσα, πολλοί έχουν ελπίδες να ασχοληθούν με αυτό. Ο τουρισμός είναι επίσης ένα σημαντικό εισόδημα για τους κατοίκους της Θάσου.

Ιστορία :Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Θάσος ήταν γιος του Φοίνικα βασιλιά Αγήνορα ή του θεού Ποσειδώνα, και ένας από τους πρώτους εποίκους του νησιού, που ονομαζόταν Χρυσή στην αρχαιότητα. Ο Θάσος ήταν και ο αδελφός της Ευρώπης, και ο λόγος του ταξιδιού του ήταν η αναζήτηση για την χαμένη αδελφή του που την είχε πάρει ο Δίας. Μια άλλη ιστορία είναι ότι η Πυθία στους Δελφούς είχε πει στους Παριανούς να εγκατασταθούν σε "ένα νησί του νέφους", και μια και η Θάσος ταίριαζε σε αυτή την περιγραφή, έγιναν οι πρώτοι της κάτοικοι.

Υπάρχουν στοιχεία ότι το νησί κατοικήθηκε από πολύ νωρίς, ίσως ακόμη και πριν από την 4η χιλιετία π.Χ.. Κατά τον 8ο αιώνα ήταν αποικία της Πάρου, οι οποίοι βρήκαν χρυσό στο νησί. Αυτός ήταν ο λόγος που έκανε τη Θάσο ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην αρχαιότητα, και μεγάλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ανήκαν επίσης σε αυτή. Αρκετά σημαντικοί ήταν και οι καλλιτέχνες που γεννήθηκαν στο νησί, για παράδειγμα ο Πολύκλειτος και ο Πολύγνωτος.

Η πτώση του νησιού άρχισε τον 5ο αιώνα, όταν η Θάσος και η Αθήνα, έσπασαν τη συμμαχία τους και ξέσπασε ο πόλεμος. Οι Αθηναίοι αφού νίκησαν τη Θάσο απαίτησαν υψηλούς φόρους, και το νησί πτώχευσε σχεδόν τελείως.

Οι Ρωμαίοι ήρθαν τον 2ο αιώνα π.Χ., και το νησί είχε λίγο καλύτερη μοίρα, αφού το κρασί και το μάρμαρο άρχισε να παράγεται. Η πτώση συνεχίστηκε και όταν οι Βενετοί ήρθαν στο 13ο αιώνα, ακολούθησαν η Γενοβέζοι και κατόπιν οι Τούρκοι τον 15ο αιώνα.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανεξαρτησίας το 1821 ο λαός της Θάσου έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την Επανάσταση, αν και δεν ήταν πολλοί. Η απελευθέρωση ήρθε το 1921.

Αξιοθέατα: Εκτός από την όμορφη φύση, η Θάσος έχει επίσης πολλά αξιοθέατα. Στην πρωτεύουσα του νησιού Λιμένας, όπου εκεί ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη, υπάρχουν πολλά ερείπια για να θαυμάσετε. Υπάρχει επίσης ένα αρχαίο θέατρο που χρησιμοποιείται συχνά ακόμη και σήμερα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα πολύ ωραία μουσεία λαϊκής τέχνης, και αρχαιολογίας.

Στην Παναγία μπορείτε να επισκεφθείτε την Δρακότρυπα. Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά ντυμένος: μακρύ παντελόνι για τους άνδρες, και μεγάλες φούστες, με καλυμμένους ώμους οι γυναίκες.

Δραστηριότητες: Υπάρχουν πολλές παραλίες στο νησί, στις πολλές από αυτές είναι εύκολο να φτάσουμε με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο. Μερικές από τις πιο δημοφιλής είναι η Χρυσή Αμμουδιά, η Σκάλα Καλλιράχης και η Μακρυάμμος.

Παραλίες :Μερικές από τις παραλίες έχουν θαλάσσια σπορ. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία στο νησί, και υπάρχουν επίσης γήπεδα τένις. Συχνά γίνονται και συναυλίες στο αρχαίο θέατρο του Λιμένα.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση:Στη Θάσο θα βρείτε κάποια μπαρ και κλαμπ στο Λιμένα την πρωτεύουσα της , που είναι πραγματικά ωραία. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δημοφιλές θέρετρο μεταξύ των Ελλήνων οι νύχτες και το γλέντι συνήθως κρατάνε πολύ αλλά δεν είναι πολύ άγρια.

Φαγητό και Εστιατόρια : Τα περισσότερα φαγάδικα, εστιατόρια και ταβέρνες βρίσκονται στον Λιμένα, αλλά υπάρχουν και μερικές ωραίες ταβέρνες στα χωριά. Το φαγητού κυρίως είναι πολύ καλή, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και φρέσκο ψάρι

Ψώνια και αγορές :Τα καταστήματα πωλούν όλα τα συνηθισμένα πράγματα: κοσμηματοπωλεία, δερμάτινα, σφουγγάρια, κουβέρτες και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάποιο ντόπιο κρασί ή γλυκά.

Συγκοινωνίες: Υπάρχουν λεωφορεία που συνδέουν τα χωριά και πολλές παραλίες. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή ποδήλατο, ή να μισθώσετε ταξί με την ημέρα. Οι βάρκες μπορεί να σας πάνε σε κάμποσες παραλίες, καθώς και στο μικρό νησάκι Θασσοπούλα.

 Πως θα πατε δρομολόγια :Υπάρχει ένα αεροδρόμιο στο νησί με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα. Μπορείτε επίσης να πετάξετε στην Θεσσαλονίκη ή την Καβάλα και να πάρετε υδροπτέρυγο η πορθμείο από εκεί.

Πληροφορίες για Θάσο*

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 400  τ. χιλ. Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 16000 κωδικός: 25930
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Κέντρο Υγείας: 71700, 71100
Αεροδρόμιο:: Ναι Λιμεναρχείο: 22106
Ψηλότερο βουνό:Υψάρη Αστυνομία:
Τιμές : Μεσαίες Τουριστικές Πληροφορίες:
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία: 22122

`
 
ταξιδια