www.athensguide.org
πληροφοριες παραλιες εστιατορια συγκοινωνιες πληροφοριες ιστορια δραστηριοτητες διασκεδαση αγορες δρομολογια

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

H Ηράκλεια είναι ένα μικρό νησί με μόλις 150 κατοίκους, και εδώ θα βρείτε απόλυτη ειρήνη και ηρεμία. Αν έχετε προβλήματα ύπνου σε θορυβώδεις χώρους και θέλετε να ξεφύγετε σίγουρα ήρθατε στο σωστό νησί σωστή: ουσιαστικά δεν υπάρχει κυκλοφορία εδώ, δεν θα βρείτε θορυβώδης ντίσκο και μπαράκια και γενικότερα, δεν μαζεύονται πολλά πλήθη στην Ηράκλεια. Το μόνο πράγμα που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κάποιο περιστασιακό γαϊδουράκι ή σκύλος, αλλά αυτό ισχύει για κάθε νησί έτσι κι αλλιώς.

Πρέπει να περπατήσετε κάμποσο, αν θέλετε να εξερευνήσετε το νησί, δεδομένου ότι σχεδόν δεν υπάρχουν αρκετά μέσα μεταφοράς. Υπάρχουν κάποια αξιοθέατα, και οι παραλίες είναι πολύ όμορφες. Το νησί δεν έχει πολλούς ξένους τουρίστες οπότε θα βρεθείτε σε ένα παραδοσιακό ελληνικό περιβάλλον με απλούς νησιώτες.

Ιστορία :Το νησί της Ηράκλειας είναι τόσο μικρό που πιθανότατα ποτέ δεν υπέφερε κάτω από κάθε είδους καταπιεστική εξουσία, εκτός από τους πειρατές που κάνανε επιδρομές σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Στην Ηράκλεια υπήρχε πιθανότατα κρητικό - μινωικός οικισμός στη 2η χιλιετία π.Χ., δεδομένου ότι υπάρχει μια πόλη με το ίδιο όνομα στην Κρήτη. Θα μπορούσε επίσης να υπήρχε κάποιου είδους λατρεία του Ηρακλή, αφού αυτό είναι και το όνομα του νησιού.

Το νησί πλήρωνε φόρους στα βενετσιάνικα και τα τουρκικά καθεστώτα, αλλά πέρα από αυτό, οι κατακτητές είχαν αφήσει το νησί και τους κατοίκους του στην ησυχία τους. Το Κάστρο δείχνει όμως ότι οι άνθρωποι ζούσαν εδώ κάτω από Ενετική εξουσία.

Το νησί επίσης ανήκε στο μοναστήρι της Παναγίας Χοτζοβιότησας της Αμοργού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Αξιοθέατα:Η Ηράκλεια έχει λίγα σπήλαια και εκκλησίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να περπατήσετε για να τα επεσκέφθητε.

Το πιο γνωστό σπήλαιο είναι το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Ένας θρύλος λέει ότι ο Άγιος Ιωάννης έμεινε εδώ για λίγο, και ότι ο βωμός στο σπήλαιο είναι το μέρος που προσευχότανε. Χρειάζονται περίπου δύο ώρες με τα πόδια για να πάτε στο σπήλαιο.

Η Χώρα, είναι η πρωτεύουσα του νησιού και οι ντόπιοι την αποκαλούν Παναγία. Εδώ, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και αν δεν υπήρχαν μερικά μίνι μάρκετ θα νόμιζε κανείς ότι βρίσκετε στον περασμένο αιώνα.

Δραστηριότητες: Διαβάστε, ζωγραφίστε, κάνετε ηλιοθεραπεία και καταδύσεις, αρκετούς περιπάτους με τα πόδια και γενικά χαλαρώστε. Αυτό είναι εξάλλου και ο λόγος για ήρεμες διακοπές. Υπάρχουν, επίσης, οργανωμένες εκδρομές προς τη Νάξο που είναι ένα ωραίο διάλειμμα από την ησυχία.

Παραλίες :Υπάρχουν μερικές καλές παραλίες, περισσότερο ή λιγότερο εύκολα προσπελάσιμες. το Λιβάδι είναι μια ωραία αμμουδερή παραλία και το λιμάνι του Αγ. Γεωργίου έχει επίσης μια μικρή παραλία.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Εκτός από λίγες ταβέρνες, δεν υπάρχουν μπαράκια η νυχτερινά κέντρα.

Φαγητό και Εστιατόρια : Δεν θα βρείτε σχεδόν τίποτα αξιόλογο, εκτός από κάποιες καρτ-ποστάλ και αναμνηστικά στον Αγ. Γεώργιο. Για όσους μένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με κουζίνα θα βρείτε τα απαραίτητα στο μπακάλικο και το φούρνο του νησιού καθώς και φρέσκα ψάρια από τους τοπικούς ψαράδες.

Ψώνια και αγορές :Εκτός από τα βασικά είδη που αγοράζουν οι νησιώτες, δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα είδη για να ψωνίσετε εκτός ίσως από κάποιες καρτ-ποστάλ.

Συγκοινωνίες: Δεν υπάρχουν λεωφορεία, ταξί ή αυτοκίνητα. Αν είστε τυχεροί, ίσως να μπορέσετε να νοικιάσετε μηχανάκι την υψηλή περίοδο.

Δρομολόγια :Υπάρχουν καθημερινά πλοία από τη Νάξο, και ένα-δυο πλοία την εβδομάδα από τον Πειραιά. Να είστε προσεκτικοί κατά την ημέρα της αναχώρησης όμως, γιατί υπάρχει μόνο ένα πλοίο την ημέρα!

εισητηρια δρομολογια

Πληροφορίες για Ηρακλεια*

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος:  117 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 150 τοπικός κωδικός:
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές, Γιατρός:
ΙΑεροδρόμιο οχι Λιμεναρχείο:
Ψηλότερο βουνό: Αγ. Ιωάννης, 419 m Αστυνομία:
Τιμές : Μεσαίες Ταξί:
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Τουριστική αστυνομία:

`
 
ταξιδια